Annons

”Håll i, håll ut och håll avstånd”

Ett stabilt läge utan dramatisk ökning av trycket mot sjukvården. Det är bilden av den gångna veckan när det gäller covid-19 i länet.
KALMAR • Publicerad 30 april 2020
Region KalmarFoto: Linus Gunnarsson

– Det är svårt att sia hur utvecklingen blir framöver. Men hittills ser vi inga tydliga tecken på en kraftig uppgång av personer som behöver sjukhusvård, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist på torsdagens förmiddag.

Tidigare i veckan antogs en plan för att vid behov kraftigt bygga ut covid-19-vården till att totalt kunna ta emot 260 patienter samtidigt.

Annons

– Vi tar höjd för ett betydligt allvarligare scenario. Men vi vet inte om vi kommer att hamna där.

Johan Rosenqvist pekar däremot på risken med att avstå från att söka vård om man känner sig sjuk på annat sätt än i covid-19.

– Det är viktigt att ta kontakt med 1177 eller sin hälsocentral om man känner sig sjuk eller dålig och låta vårdpersonalen ta ställning till om man behöver en undersökning eller vård, säger Johan Rosenqvist.

Också smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin anser att det är svårt att ge någon prognos för Kalmar län.

– Det vi vet är att det här kommer att pågå länge. Och om vi kan sprida ut sjukdomsfallen på längre tid så blir trycket på sjukvården lättare att hantera. Så därför är budskapet väldigt enkelt; håll i, håll ut och håll avstånd, säger hon.

Uppmaningen är liksom tidigare att tvätta händerna ofta, inte ta med händerna i ansiktet, hålla avstånd till andra människor, skydda de äldre i samhället genom att undvika besök som kan anstå och att undvika icke-nödvändiga resor.

För dem över 70 år är rådet att begränsa sina sociala kontakter.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons