Robin Strelitz: Har du någonsin fått höra att löpning sliter på kroppen?

Jag avskyr den typen av skrämselråd och jag tror att sådana påståenden gör mer skada än nytta. Jag har träffat många människor som fått ett så kallat “löpträningsförbud” och det gör mig lika galen varje gång!
Robin Strelitz
Publicerad 15 mars 2020
Detta är en personligt skriven text i Kalmarposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Victor Cap

Jag menar inte ett tillfälligt förbud. Det är självklart bra att vila en stund om du återhämtar dig från en skada eller liknande. Det jag pratar om är när friska människor får höra att de inte har rätt sorts kropp för att springa, att löpning är skadligt och att det är bara en tidsfråga innan skadan kommer.

Jag har goda nyheter till de allra flesta av er, det är inte farligt att springa och löpning sliter inte på kroppen. Löpning gör faktiskt din kropp både starkare och friskare!

Jag har läst en spännande studie som tittar på 675 maratonlöpare mellan 18-79 år. Studien har ett resultat som visar på att löpare har mindre artros än en kontrollgrupp som inte tränar regelbundet. Dessa människor springer flera mil i veckan och har starkare muskler, leder, brosk, senor och ligament som tack för alla stunder i löpspåret.

Du kan faktiskt springa utan en “optimal” hållning, utan en "perfekt" kropp och utan ett "perfekt" löpsteg. Du kan snöra på dig löparskorna, springa och få finfina resultat ändå!

Om du springer mycket så bygger du upp en löpspecifik styrka. Löpning i sig kan faktiskt vara bra rehab. Det skadar självklart inte att styrketräna vid sidan om och att ta hand om din kropp i övrigt. Men ett eller två löpträningspass i veckan är alltid bättre än inga träningspass alls.

Så fort jag hör att en kund har fått ett “evigt löpträningförbud” tänker jag direkt i bakhuvudet “challenge accepted!”. Om löpning är en meningsfull aktivitet för dig så är det självklart 100% möjligt att du kan, utefter dina förutsättningar, börja springa igen.

Tack för den här gången! Mig hittar ni som vanligt på Wellness Studio i Kalmar men också på Facebook (PT-Robin) och Instagram (ptrobin_kalmar).