Annons

Hemmatester för covid-19 är inte säkra

Publicerad 21 april 2020
Foto: Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har utrett flera aktörer som har importerat och erbjudit testkit till privatpersoner och företag. Enligt Läkemedelsverket finns det inga tester för hemmabruk som lever upp till de krav som ställs på sådana produkter. Nu avråder Läkemedelsverket bestämt privatpersoner och företag från att köpa och använda tester för covid-19, som erbjuds på flera webbsidor.

Annons

– Även tester som är avsedda för sjukvården kan visa resultat som är fel eller kan tolkas fel om de används av privatpersoner. Ett felaktigt resultat kan leda till att personer sprider smittan vidare säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik i ett pressmeddelande.

Förutom att testen inte ger helt säkra resultat kan de även vara svåra att läsa av och tolka. Dessutom kan det vara svårt att både ta in och hantera prov, menar Läkemedelsverket.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons