Historisk match mellan guldlaget 2008 och dagens KFF

I sommar kommer en historisk match att äga rum på Fredriksskans IP. Den 13 juni dammar Kalmar FF:s guldlag från 2008 av skorna och möter Kalmar FF 2020 i en välgörenhetsmatch.
Publicerad 11 februari 2020
Foto: Per-Olof Persson, Sara Jonasson

Syftet med matchen är att samla till pengar till Kalmar stadsmission som arbetar för människor i social- och ekonomisk utsatthet. Initiativtagare till välgörenhetsmatchen är David Elm som idag jobbar som vänföretagsansvarig på Kalmar stadsmission.

– Ett begrepp som matfattigdom borde inte få finnas i ett land som Sverige och en stad som Kalmar 2020. Men det gör det. Och behoven ökar i takt med att klyftorna fördjupas. Vi ser allt detta på nära håll och jag kan ärligt säga att jag inte heller hade en aning om, eller en tanke på, att det såg ut som det gör innan jag började jobba på stadsmissionen. Det syns inte. Och många gånger hörs det inte heller. Men det är sannerligen svårt att acceptera att det ska fortsätta vara så. Vi vill därför jobba för att bryta detta och en liten del av det arbetet blir den här välgörenhetsmatchen i juni, säger David Elm.

Men det finns även ett annat syfte med matchen. När David blickar tillbaka till 2008 känner han en värme, kärlek och stolthet. Förhoppningen är att kunna återskapa de känslorna och den gemenskapen i Kalmar.

– I en tid när klyftorna växer, oron ökar och rädslan sakta kryper på oss ökar samtidigt behovet av någonting att enas kring. Och jag tror att idrotten har den förmågan. För sällan, eller aldrig, har jag upplevt en sådan kärlek och stolthet i Kalmar som under 2008. Vi stod verkligen tillsammans och alla hade någonting att sluta upp kring. Den känslan som rådde då vill försöka återskapa igen, om än bara för en eftermiddag och kväll. Och vad passar väl bättre än att återförena de spelare och ledare som en gång, för tolv år sedan, fick den här staden att gunga och le. Som skådeplats valde vi självklart en av de vackraste platser i hela Kalmar - Fredriksskans IP. Och i valet av motstånd valde vi att försöka väva samman dåtid och nutid. Därför är vi på Kalmar Stadsmission stolta över att, i samarbete med Kalmar FF och ett antal lokal företag, ge er välgörenhetsmatchen 2020.

Brodern Viktor Elm ser fram emot matchen och tror att det blir en drabbning som både spelare och publik sent kommer att glömma.

Foto: Per-Olof Persson

– Det känns helt fantastiskt att få vara med om den här välgörenhetsmatchen i sommar. För ett väldigt viktigt ändamål och själva matchen kommer ju bli en fantastisk upplevelse för både oss på planen och de som kommer och tittar, säger Viktor Elm.

Trots att det gått 12 år sedan det magiska året 2008 tror ändå Viktor Elm att matchen inte på något sätt är avgjord på förhand.

– Kanske att 08-upplagan sett sina bästa dagar, men när jag tänker efter finns det ju en del spelare som fortfarande är aktiva. Jag tror ändå att 08-laget kan överraska.

Matchen spelas den 13 juni 2020 klockan 14.00. Biljetterna kostar 100 kronor och finns att köpa från den 26 februari på Kalmar Turistcenter, Kalmar stadsmissions second hand-butiken och i Gotahuset. Alla intäkter från matchen kommer att gå oavkortat till Kalmar stadsmissions arbete för människor i social och ekonomisk utsatthet.

– Om man nu mot förmodan inte tycker att fotboll är sådär jättekul, se till att köpa en biljett ändå, och bidra till att alla människor i Kalmar kan få leva trygga och slippa gå hungriga, säger David Elm.

Även Nanne Bergstrand tror att det blir en tuff match mellan lagen.

– Om guldlaget har kvar sin taktiska kompetens så kan årets lag få problem.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.