Högt förtroende för länets sjukvård

Kalmar läns befolkning har högt förtroende för hälso- och sjukvården. Det visar Hälso- och sjukvårdsbarometern 2019
Publicerad 8 mars 2020
Foto: Kalle Blake

Av de tillfrågade länsborna svarade 69 procent att de har högt förtroende för hälso- och sjukvården i länet som helhet. I jämförelse ligger siffran på riket i stort på 60 procent. 75 procent har ett högt förtroende för sjukhusen i länet.

Vad gäller tillgången till vård är befolkningen i Kalmar län bland de mest nöjda i landet. Hela 88 procent instämmer i påståendet om de har den hälso- och sjukvård de behöver. På frågan angående väntetider till hälsocentralerna och sjukhusen rankas Kalmar län näst bäst i landet.

Dock har siffrorna försämrats gällande förtroendet för råden på 1177.se. 62 procent anger ett högt förtroende för tjänsten, vilket innebär att Region Kalmar län halkat ner i jämförelse med övriga regioner. Även förtroendet för e-tjänsterna på 1177.se har minskat. Det är främst hos åldersgruppen 40-69 och befolkningen över 80 år som förtroendet är minst. Allmänhetens förtroende för 1177 Vårdguiden på telefon är stabilt men Kalmar län ligger under snittet av landets regioner.

– Överlag är det imponerande resultat. År efter år har vi väldigt höga förtroendesiffror för sjukvården i länet. Däremot måste vi öka förtroendet för 1177.se, inte minst e-tjänsterna. 1177 Vårdguiden både på telefon och på webben är första linjens sjukvård och förtroendet är oerhört viktigt, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdsbarometern mål är att fånga attityder, förväntningar och erfarenheter hos tidigare, nuvarande och framtida patienter och närstående. Syftet är att få underlag för uppföljning och förbättringsarbete i svensk hälso- och sjukvård, lokalt och nationellt. Undersökningen och resultaten ska även utgöra underlag för demokratisk dialog, som ett verktyg i regionernas arbete med att planera, leda och styra hälso- och sjukvården.

1000 personer 18 år och äldre har svarat i Kalmar län dels under april-maj förra året, dels under oktober-november. De fick besvara sammanlagt 14 frågor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.