GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Höst med hund

Vackra, klara höstdagar är det härligt att ta sig ut i naturen. För hundägare är det självklart att hunden ska med, men vad ska man tänka på när man har med sig hunden i skog och mark den här årstiden? Vi träffade veterinär Monica Landström på veterinärfirman Ögonstenen, och fick lite tips.
Publicerad 2 januari 2020
Veterinär Monica Landström med hunden Dodde delar med sig av bra råd för höstpromenaderna.
Veterinär Monica Landström med hunden Dodde delar med sig av bra råd för höstpromenaderna.
Foto: Isabel Mena-Berlin

Vad kan man hitta på med hunden i höstvädret?

– Djuren brukar trivas bättre på hösten när det blir lite svalare temperaturer ute. Långa skogspromenader är härliga oavsett vad man har för hund. Många gillar aktiviteter som spårning eller parkour där de både får använda kroppen och tänka till. Man får passa på med de lite mer fysiska aktiviteterna nu innan snön och skaren kommer och det blir svårare att röra sig i naturen.

Att ha med hunden i skogen så här års – vad ska man tänka på?

– En viktig sak att tänka på är att fästingar är aktiva när det är över fem grader ute. För att undvika fästingburna sjukdomar som borrelia och anaplasma ska man alltså fortsätta med sin fästingprofylax hela hösten. Huggormar kan också ligga kvar i soliga gläntor fram till ganska långt in på hösten, då är de dessutom lite slöa och hundar som kommer farandes kan bli bitna när ormen inte hinner undan.

Foto: Isabel Mena-Berlin

Vilka är de vanligaste små olyckorna som kan hända när man är utomhus under hösten?

– Det är inte ovanligt med klokapselbrott när hundarna rör sig i skogen och fläker sina tår på rötter och grenar i terrängen. Det är som att bryta av en nagel långt in – det gör ont och ofta blir rester av klon kvar som måste tas bort på klinik. Se till att hålla klorna välklippta, det minskar risken för att de ska fastna i något och glöm inte sporren (”tummen”). För jakthundar kan ett klokapselbrott förstöra hela säsongen, så gillar man att vara ute i skog och mark är det viktigt att hålla koll på klorna.

Det är inte ovanligt att hundar dricker ur vattenpölar på marken och sen får kräkningar eller diarré av det. Man kan även se upp lite med svamp. Håll lite koll och får de i sig något så försök ta med det till veterinären så de vet vad hunden ätit.

Hur förbereder man sig för om olyckan skulle vara framme?

– Har man med sig en ryggsäck kan det vara praktiskt att ha med ett litet bandagekit ut i naturen. En blödande tass kan man alltid linda om för att stoppa blödningen provisoriskt på väg till veterinär. Det är också bra att ha koll på numret till sin veterinär så att man har det till hands om det skulle behövas.

Foto: Isabel Mena-Berlin

Vädret blir blötare och kallare. Behöver hundar ytterkläder – hur ska man tänka?

– Det beror på pälslaget och aktiviteten. Ska man ut och motionera och sen gå in igen behövs inte en massa kläder, men på en lugn promenad i skogen med en stillastående paus för fika hinner hundarna bli kalla, speciellt om de har kort eller ingen päls. Mindre eller äldre hundar kan ofta må bra av ett täcke även om de har längre päls. Men man lär känna sin egen hund och ser om den är för varm. Börjar den flåsa tar man helt enkelt av täcket.

Hur sköter man bäst hundens tassar i blött väder och senare när snön kommer?

– Svamp och bakterier trivs i fuktiga miljöer och de kan få en bra grogrund i huden mellan trampdynorna när det är blött ute. Om pälsen blir missfärgad, lite röd och det luktar gammal disktrasa – då kan det vara läge för ett besök hos veterinären. Innan det går så långt kan man själv se till att hålla pälsen mellan trampdynorna kort och tvätta med något milt schampo. Och så ska man hålla det torrt! Speciellt när vägsaltet kommer ut, då är det viktigt att skölja och torka tassarna torra när man kommer hem efter promenaden. ”Rent och torrt” gäller också för att förebygga hotspots, eller fukteksem som det också kallas – en lokal hudinfektion som plötsligt blommar upp, gärna på hösten när pälsen blir tätare och det är fuktigt i luften. I en ren, torr (föna gärna!) och välkammad päls har bakterierna svårare att få fäste.

Precis som för oss blir hundarna torra och får sprickor i huden på vintern. Ser man att de börjar bli torra i trampdynorna så är någon form av tassvax bra. Tar man på det innan man går ut blir det ett skyddande lager mot salt och snöbollar i tassarna i vintervädret.

Kom ihåg bilen!

Det blir lätt och snabbt varmt i bilen även på hösten om solen står på. Och när det blir kallt behöver man flera lager i transportburen så att hundarna inte blir nedkylda.

Isabel Mena-Berlin
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.