Hyrde lägenhet i andra hand – får tillbaka 12 000 kronor

En ung kvinna som hyrde en lägenhet i andra hand i Kalmar får tillbaka 12 000 kronor efter att mannen hon hyrde av tog ut en oskälig hyra.
Publicerad 4 mars 2020
Foto: Pixhill

Den unga kvinnan flyttade till Kalmar 2018 för att studera. Hon hade svårt att hitta en lägenhet men lyckades till slut skriva kontrakt på en lägenhet i andra hand. När hon valde att avsluta sina studier och säga upp lägenheten började problemen. Mannen hon hyrde av hotade med att skicka henne till Kronofogden om hon inte fortsatte betala enligt kontraktet.

Den unga kvinnan kontaktade Hyresgästföreningen som kunde hjälpa henne med mannens hot och lögner. Dessutom kom det fram att hyran inte stämde.

– Det är inte lätt att veta sina rättigheter men hur man får ta betalt vid en andrahandsuthyrning finns det riktlinjer om. I sådana här fall spelar det ingen roll att hyresgästen redan signerat hyreskontraktet, hyran kan visa sig vara fel och då har man rätt att få tillbaka pengarna och få det prövat i hyresnämnden, säger Eleni Fotiadou, ärendehandläggare i region Sydost i ett pressmeddelande.

Hyresnämnden gick på Hyresgästföreningens linje och mannen som hyrde ut lägenheten blev återbetalningsskyldig, Den unga kvinnan fick tillbaka 12 000 kronor.

Eleni Fotiadou tipsar om vad man ska tänka på när man hyr i andra hand:

• En förstahandshyresgäst får inte ta ut oskälig hyra. Det är tillåtet att göra tillägg för möbler och annan utrustning som ingår i upplåtelsen, högst 15 procent av hyran.

• Enligt en lag som trädde i kraft 2019 är det även brottsligt att ta ut oskälig hyra och som andrahandshyresgäst kan man kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden.

• En uthyrning i andra hand ska alltid godkännas av fastighetsägaren. Är du osäker på ditt kontrakt kan du alltid ringa fastighetsägaren eller kontakta oss på Hyresgästföreningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.