Kalmar

Start för regional vattenkampanj

Kalmar ,

Med start den 13 januari och tolv veckor framåt kommer Kalmar läns kommuner tillsammans genomföra en regional kampanj kring värdet av vatten.

Foto: Sara Jonasson

Syftet med kampanjen, som går under namnet Vattentankar, är att lyfta fram frågor och tankar om vatten och visa hur kommunerna arbetar med att hantera vatten samt berättar om forskning och studier kring vatten.

– Är det något vi lärt oss i den här regionen så är det vattnets betydelse. Att säkra god tillgång till vatten är avgörande, inte bara för att klara ett grunduppdrag till våra invånare. Det handlar också om att säkra våra näringar i form av livsmedelsproduktion och besöksnäring. Det är mångt och mycket vår regions basnäringar, säger Johan Persson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar och ordförande för Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Under kampanjtiden kommer varje enskild kommun i länet äga en vecka var då de styr över innehållet. Kampanjen överförs från kommun till kommun med en budkavle i form av en glasflaska som är designad av glaskonstnären Robert Oldergaard.

Varje värdkommun kommer under sin vecka av kampanjen hälla en deciliter av sitt vatten i flaskan innan den förs vidare. När kampanjen har gått länet runt och flaskan är full av samlat vatten kommer den att överlämnas till nationella vattenstämman som i år hålls i Kalmar.

fakta

Deltagare i projektet:

Region Kalmar län

Borgholms kommun

Emmaboda kommun

Hultsfreds kommun

Högsby kommun

Kalmar kommun

Mönsterås kommun

Mörbylånga kommun

Nybro kommun

Oskarshamns kommun

Torsås kommun

Vimmerby kommun

Västerviks kommun

Visa mer...