Annons

I nuläget är ingen smittad på kommunens vård- och omsorgsboenden

På fredagseftermiddagen rapporterar Kalmar kommun en lägesrapport kring Kalmars äldreomsorg. I nuläget bär ingen omsorgstagare på kommunens vård- och omsorgsboende på bekräftad smitta av covid-19.
Publicerad 15 maj 2020
Foto: Kalle Blake

I helgen uppstod ett tredje fall på ett boende. Omsorgstagaren har temporärt flyttats från sin ordinarie lägenhet på vård- och omsorgsboendet till evakueringsboendet på Björkenäs.

– Att flytta omsorgstagare med bekräftad smitta är viktigt av flera anledningar. På evakueringsboendet har personalen fått extra utbildning för hantering av covid-19 och framför allt så minskar vi risken för smittspridning både bland personal och omsorgstagare, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Annons

Man har genomfört ytterligare provtagning på en omsorgstagare med misstänks smitta på samma boende, men provet visade att det inte rörde sig om covid-19.

– Medarbetarna på vård- och omsorgsboende är extra vaksamma ifall ytterligare symptom på misstänkt smitta skulle uppstå hos andra omsorgstagare. Utöver det så är det basala hygienrutiner och ett strukturerat arbetssätt som är prioriterat i att minska risken för smittspridning, säger Mattias Ask.

Det finns i nuläget fem omsorgstagare inom hemtjänsten med bekräftad covid-19. Det pågår för närvarande ett planeringsarbete för att kunna införa ett särskilt covid-19-team inom hemtjänsten.

– Teamet blir en personalgrupp som särskilt riktas mot personer med hemtjänst som har bekräftad eller misstänkt smitta. Genom en sådan lösning blir en arbetsgrupp inom hemtjänsten experter på att ge vård och omsorg till omsorgstare med covid-19 och ett komplement till evakueringsboendet i Björkenäs, säger Mattias Ask.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons