unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Veckans profil

”Jag bryr mig om mina kunder som en vän”

– Ibland kan jag känna att jag jobbar i en ytlig bransch. Jag är inte den som måste sminka mig varje dag. Men så påminns jag om glädjen i att ha rollen som den som får andra att må bättre, genom en doft, med lite smink, att ta hand om huden eller få massage och faktiskt må lite bättre.
Veckans profil är Emelie Carlsson som för 16 år sedan tog över Stenolds parfymeri, sedermera Parelle Cosmetics.
Foto: Sara Jonasson

Emelie Carlsson

Ålder: 39, fyller 40 i augusti
Familj: Sambo Erik och dottern Liv
Bor: Kalmar
Uppväxt: Drageryd
Yrke: Make up artist som driver egna butiken Parelle
Beskriv dig själv: snäll, envis och kreativ

Godmorgon, när klev du upp idag?

– Vid sju nästan varje dag.

Vad står på din frukostbricka?

– Det är morötter, paprika, tomat, gurka och knäckemacka med ägg och jag lägger upp det lite trevligt, rullar osten och kalkonen innan jag serverar det till mig och dottern, vi äter samma.

Hur startar du helst dagen?

– Tar det lugnt, i perioder tar jag morgonpromenad. Det är underbart att bara gå ut och ställa sig att titta på vattnet en stund, en skön solig morgon, det är bästa stunden på dagen.

Vilken tid gillar du bäst?

– Våren, i maj. Då kittlar det i magen. När man känner doften, solen och hör fåglarna.

Du har drivit butiken Parelle i 16 år, hur känns det?

– Jag startade 1 mars 2004, så ja, jag är inne på mitt 17:e år, det stämmer ju. Ser man på vad som har hänt i Sverige med parfymerier så har det ju försvunnit nästan överallt, vi är inte så många längre. Men det är för att jag har flera ben att stå på som gör att det fungerar. Det är lite mer än fem år sedan vi byggde ut med två behandlingsrum på övervåningen. Jag stod i ett litet val då, om jag skulle satsa mot e-handel eller mer mot att bli en salong. Men jag tycker mer om att ta hand om andra människor.

Hur var det att bli egen företagare som 23-åring?

– Jag hade planer på att starta upp en egen butik i Oskarshamn. Men så fick jag bra kontakt med vd:n för Parelle-kedjan och en dag ringde han och sa att Kalmar ville sälja. Det var i januari och i mars hade jag tagit över. Jag fattade nog inte vad som hände. Jag pendlade en timme varje dag i fyra år innan jag flyttade till Kalmar.

– Men jag kände inte efter så mycket, jag går ofta efter magkänslan. Men jag hade tryggheten av att ha vuxit upp med en företagarfamilj. Pappas revisor är fortfarande kvar i bilden och han tyckte att det var ett bra företag, vilket gjorde att jag kunde känna mig trygg rent ekonomiskt. Men jobbet att ta över en butik med tre anställda, det förstod jag inte vad jag hade gett mig in i. Det är nog det positiva med att vara ung. Man tänker inte efter så mycket, du har alla möjligheter. Då hade jag också jobbat fyra år i Christian Dior-butik i Stockholm och drömt om att få göra det för mig själv.

Det bästa med ditt jobb?

– Att få hjälpa andra att må bra.

Utmaningar i branschen?

– Det är absolut en tuff bransch. När det gäller försäljning av varor är det stor priskonkurrens av näthandeln och den känns ju. Samtidigt är det fortfarande mycket som man behöver träffas för att kunna göra och därför fokuserar jag mer på behandlingar och sminkningar där hantverket är nödvändigt. Sen är det till vår fördel att vi är så pass breda att vi även har parfymer och skönhetsprodukter, vi har flera ben att stå på helt enkelt.

Du läste teater på gymnasiet?

– Ja, men när vi hade uppsättningar i klassen så blev det ändå så blev det alltid att de frågade mig om jag ville sminka dem. Det var egentligen teater jag ville spela från början, men det blev mer och mer smink. Och det var faktiskt här i Kalmar, när jag var på Saga-biografen, som jag fick syn på en annons om en make up-artistutbildning, så sökte jag den och flyttade till Stockholm från Vimmerby där jag bodde då.

Du är även delaktig i andra sammanhang, särskilt bröllop?

– Brudsminkningar och även lite åt företag inför fotograferingar, för att känna sig lite tryggare inför kameran. Någon som har ”touchat” upp en. Många fotografer säger att om det är en person som har fått en sminkning innan sträcker lite mer på sig och får ett annat självförtroende.

Tips till ungdomar som vill jobba i branschen?

– Tipset är att lära dig det du gör från grunden. Bli duktig på det och öva, öva, öva. Det finns ingen Quick-fix. Ha en bra grund att stå på, och gör det från hjärtat.

– Det är en attraktiv bransch vilket också ger tuff konkurrens. Vi tar in elever redan från årskurs 8, de hjälper ju även mig att hålla mig ajour, plus att jag tycker att det är så viktigt att ungdomar får komma ut i arbetslivet. Hur är det att jobba i butik och behandla andra människor. I stora butiker idag är det inte alltid man får ett hej ens, och det tycker jag är så viktigt.

Hur måna är vi om vårt utseende idag?

– Jag kan känna att det är lite för mycket fokus på att se ut som ett ideal eller följa en trend istället för att ta fram sitt bästa jag. När jag har en sminkrådgivning försöker jag fokusera på att ta fram det man är nöjd med, istället för att dölja eller ta bort. Ta fram det du har, är det fantastiska läppar eller bryn så fokusera på det, det är det andra ser, och du kommer att bli tryggare.

Vårens färger och trender?

– Det är mycket pasteller och väldigt glada färger, det är härligt. Det är verkligen 80-talet. Det är inte bara pastell utan till och med neonfärger. Kollar man på Dior-looken så är det verkligen skarpa färger och väldigt lekfullt. Sen fortsätter glowet, att behålla lystern.

Om du bara få sminka en del i ansiktet, vilken väljer du?

– Att ta fram ögonen, det är själen.

När har du som mest att göra?

– I december och i juli. I juli är det dels många brudsminkningar och sen kommer alla turister hit. Många är återkommande och tycker jättemycket om vår stad och att det finns så många små och personliga butiker. Man vill ju ha guldkornen. Många blir nästan förvånade över att det är en sådan service i våra butiker.

Har du något motto?

– Allt löser sig, det blir bara lite tuffare.

Hur varvar du ner?

– Då är det är ganska skönt att slappa framför tv:n på kvällen.

Är du en läsare, lyssnare eller tittare?

– Jag var en läsare innan jag blev egen företagare, nu är jag mer en tittare eller lyssnare.

Vad är fredagsmys för dig?

– Att få komma hem till min dotter och sambo.

Läs mer