GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Jag faller för grönskan"

För Josefin Smedberg är trädgård så mycket mer än frodiga blommor och prunkande rabatter. Hon har gjort det till sin affärsidé att planera, rita och skissa trädgårdar och har just nu sin mest hektiska tid trots att snöflingorna yr utanför fönstret.

– Det är nu jag planerar och ritar som mest. Planera under vintern så du är redo att sätta spaden i backen på våren, annars halkar du efter med en gång. Det är mitt bästa råd, säger Josefin.

Josefin Smedberg

Ålder: 29
Familj: Sambo, hund & katt
Bor: Kalmar
Uppväxt: Kalmar
Yrke: Trädgårdsarkitekt
Beskriv dig själv: Inspiratör som ser möjligheter, är nyfiken & driven.

Godmorgon, när klev du upp idag?

– Jag börjar min dag med att lägga upp ett inlägg på Instagram klockan 6.

Vad står på din frukostbricka?

– En smoothie med mycket järn. Den är fullproppad med persilja och spenat, apelsinjuice, mango, spirulina, banan, ingefära och ibland lime eller melon.

Hur startar du helst dagen?

– Promenad med hunden, gärna i solsken och en dunderfrukost, det är mitt viktigaste mål om dagen.

Vilken tid gillar du bäst?

– Långa morgnar och förmiddagar. Jag älskar när jag har fått mycket gjort i början på dagen, då blir jag ännu mer laddad för resten av dagen. En sak jag brukar göra är att när jag avslutar för dagen, en to-do-list till nästa dag. Då kan jag dyka rakt in och sätta igång dagen efter.

Säsongen börjar nu?

– Börja planera under vintern och sätt spaden i backen när våren kommer. Många kommer på lite sent att de ska planera, och då halkar man efter med en gång. Roligare nu och man får energi av det också. I år har den näst intill obefintliga vintern gjort att många har vart med sugna redan i januari med att komma igång vilket gjort att jag haft fullt tidigare än vanligt.

Hur länge har du arbetat som trädgårdsarkitekt?

– Det är fem år nu. Jag började med att läsa Form, färg och design, basår på Linnéuniversitetet. Därefter läste jag trädgårdsarkitekt i Alnarp, 2012-2015 och därefter jobbade jag på Ängsbackens handelsträdgård samtidigt som jag startade eget med kurser och workshops inom trädgårdsplanering. Nu jobbar jag mer och mer med mitt egna parallellt med att jag arbetat en del på Paradisverkstaden i Färjestaden.

Vad gjorde att det blev trädgård för din del?

– Jag har varit inne på arkitektur och inredning också, vilket jag brinner starkt för. Men så föll det sig att jag föll för grönskan hela tiden.

Generellt vad vill dina kunder ha hjälp med?

– Många gånger vet de inte det. Det kan vara att de har en plats som inte funkar. Elle altanen som många gärna vill ha stor. Men där vänder jag ofta upp och ner på deras tankar. Många vill ha en platt rektangel utanför köksdörren, men man kan göra det så mycket roligare än så.

Hur ser din egen drömträdgård ut?

– Rumslighet är jätteviktigt. Jag ska känna mig väldigt bekväm och lugn och trädgården ska vara en plats för inspiration, kreativitet och lust. Det ska finnas plats för att bjuda hem folk, enkelt och spontant, en social trädgård med både sol och skugga. Skuggplatser är underskattade.

Har du några favoriterväxter eller blommor?

– Det skulle i så fall vara växter som skapar rumslighet. Till exempel häckväxter, klättrande växter på spaljé och pergolor. Mer växternas egenskaper än en specifik växt, också viktigt att få in alla årstiders växter.

Har du något "big no no" i en trädgård?

– Nej, men jag brukar säga till mina kunder att "kill your darlings". Man behöver inte ta med allt man gillar i en och samma rabatt. Försök istället att se en helhetsbild och en vision om vad du drömmer om för plats. Din favorit kanske du kan ha på någon annan plats.

– Jag tar också alltid upp bevattning och bevattningsproblemen och försöker upplysa kunderna om att fundera på det, hur de nyttjar vattnet i trädgården, hur mycket och när osv. Jag råder till att spara på vattnet i tunnor och låt inte stuprören gå rakt ner i backen. Vattna på kvällar och nätter och skapa lä-platser så det inte blåser torrt.

Person/personlighet du ser upp till?

– Mina allra första trädgårdsminnen kommer från min mormor i trädgårdslandet. Jag ser fortfarande bilden av hennes rumpa som sticker upp ur grönsakslandet. Jag minns att vi gav henne en pannlampa på skoj som hon faktiskt använde sen i trädgårdslandet på kvällarna. Hon var alltid i trädgården.

Har du något motto?

– Att skapa en personlig trädgård att trivas i och njuta av för den som nyttjar den.

Hur varvar du ner?

– Då åker jag till stugan på Öland.

Vad är du mest - en läsare, lyssnare eller tittare?

– Jag är mest en lyssnare. Nu har jag hittat Nextory och plöjer böcker för fullt. Jag har precis plöjt igenom Millenium-böckerna igen. Viveca Steen och Mari Ljungstedt är två andra favoriter.

Jobb i ditt nästa liv?

– Då kanske jag ska passa på att bli arkitekt. Med stort fokus på trädgård ändå.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

– Min mormor, om hon hade varit i livet.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Alla tre med tanken att de är/var personer med mycket kreativitet, erfarenhet och kärlek till trädgård. Ulla Molin som var en fantastisk trädgårdsarkitekt och journalist och hade en underbar trädgård som finns bevarad. Heidi Palmgren, trädgårdsdesigner vars stil jag tycker mycket om och Tareq Taylor som förutom mat- har ett stort trädgårdsintresse.

Vad skulle du bjuda på?

– Vad helst Tareq velat tillaga!

Vad är fredagsmys för dig?

– God mat, en bra film och mörk choklad i gott sällskap.

Läs mer