GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

"Jag har alltid känt en trygghet och glädje i maten”

Hon träffade den stora kärleken i sin tatuerare, lämnade barndomens Arboga för Öland och njuter nu av lugnet på landet där hon lever livet som kreativ matlagare. Förutom Instagramkontot med över 10 000 följare, håller hon workshops och frilansar inom såväl matlagning som yoga!

Maja Warodell

Ålder: 30
Familj: Man och två söner på 5 och 3 år
Bor: Algutsrum/Glömminge
Uppväxt: Arboga
Yrke: Matkreatör (matfotograf, receptkreatör, matinspiratör) samt yogalärare
Beskriv dig själv: Energisk, social och empatisk

Godmorgon när klev du upp idag?

– Godmorgon! I morse slog jag upp mina blå klockan 7.45.

Vad står på din frukostbricka?

– Oftast gröt med mycket toppings eller hårt rostat bröd med något smarrigt pålägg samt en kopp örtte OCH en kopp kaffe med skummad havremjölk.

Hur startar du helst dagen?

– I ett lugnt tempo tillsammans med mina barn. Det måste få ta tid för mig att starta dagen.

Vilken tid gillar du bäst?

– Våren, när allt spirar. Naturen, kärleken, livet!

Du flyttade till Öland 2012, vad lockade dig hit?

Jag blev kär i min tatuerare, det var som på film. Vi firar 8 år tillsammans i år. Jag kände till Johan långt innan vi blev ett par. Jag såg inte honom på det viset först eftersom han är tio år äldre än mig, det var först när jag också blev lite äldre som det kändes rätt.

Hade du någon relation till Öland sedan tidigare?

– Jag spenderade min barndoms somrar på Öland och har varit här jättemycket. Jag älskar verkligen Öland och har alltid kunnat koppla av när jag kommit hit.

Finns det någon plats på ön där du mår som allra bäst?

– När hemifrån är det stranden vid Lökenäs, dit brukar jag gå och meditera och dit åker vi alltid på somrarna och badar. Vi kan cykla eller ta en långpromenad dit.

Du är matkreatör, hur kommer det sig?

– Jag har alltid varit jätteglad i mat och känt en trygghet och glädje i maten. Jag började laga mat själv när jag var 10 år, kraftigt inspirerad av Jamie Oliver. Det var när han slog igenom som nakna kocken och bodde i London, lagade mat och sen tog tag i sin skatebräda och åkte iväg. Den glädjen kunde jag känna igen mig i. Det råa och genuina.

– Jag började leka tv-kock på egen hand och experimenterade mycket med mellismat när jag kom hem från skolan. Omeletter var bland det första jag gjorde och jag använde extremt mycket rosépeppar, så det kan jag inte äta längre. När jag var 18 flyttade jag hemifrån och började exprimentera ännu mer. En period när jag var arbetslös var jag nästan bara hemma och bakade, mycket italiensk mat, då var jag inspirerad av Leila Lindholm, vilket jag har släppt helt nu.

Vem eller vad inspireras du av i köket idag?

– När jag var yngre kunde jag ligga vaken på nätterna och titta på matprogram med alla tv-kockar. Men idag är allt så mycket mer tillgängligt och du kan ju få inspiration precis när du vill. Jag kollar gärna på en Youtube-kanal som heter "Hot for food", det var den som fick mig att börja laga mer vegansk mat.

Vad var anledningen till att du blev vegan?

– Jag blev vegetarian när jag var 16 år, mest för att många kompisar var det och att jag hade sett någon dokumentär om hur djuren inte togs om hand. Det gick 1,5 år och sen började jag äta allt igen. Då kände jag det inte i mig själv på riktigt. Sen träffade jag Johan och han har varit vegetarian och vegan i stort sett hela sitt liv. Då blev det naturligt för mig och jag fick upp ögonen för vad det innebär.

Vad vill du förmedla till andra genom ditt val?

– Att jag kan enkelt göra valet och plocka bort det för att jag inte behöver det i min kost. Det fick också mitt matlagningsintresse att blomma ut. Jag lärde mig andra sätt att laga mat på. Veganismen känns spännande och nytt. Kan jag laga en gräddsås utan grädde, på cashewnötter, och ändå få det att smaka som gräddsås. Med åren har Johan och jag blivit mer och mer intresserade av att ge kroppen snäll mat och ta nästa steg vilket fick oss att intressera oss för ekologisk mat.

– Min främsta anledning idag är snarare den globala hälsan, planetens hälsa och givetvis min egen också. Men jag försöker följa det så gott som det går för mig själv och planeten, i rimlig mån.

Ditt Instagram-konto har idag 10 600 följare, hur hände det?

– Jag började lägga ut bilder på matlagning på mitt privata Instagram när jag var föräldraledig med Bob. Då startade jag kontot @annamajaastrid. Sen växte det med hjälp av tips från andra matbloggare. Jag hade några 1000 och när jag var med i tidningen Buffé fördubblades antalet. Det i sin tur har lett till fler samarbetsförfrågningar, vilket gjort att jag nu kan se det som mitt yrke.

Vad gör du om dagarna?

– Det kan vara allt från att laga mat här hemma, testa produkter i maten, komma på nya recept eller hålla matworkshops som inspiratör. Jag gör mycket frilansarbete. Sen har jag precis blivit yogainstruktör och håller klasser på Namayoga i Kalmar och på Öland.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Jamie Oliver, James Mercer (sångare och gitarrist i bandet The Shins) och Lena Dunham.

Vad skulle du bjuda på?

– En växtbaserad buffé med en massa såser och röror och bröd.

Vad är fredagsmys för dig?

– Plockmat framför en film med tända ljus tillsammans med min man och våra barn.