Kalmar city i utveckling: ”Så spännande”

Det sker extremt stora satsningar med stora investeringar i Kalmar city. Till exempel byggs gamla brandstationen om till nya lägenheter, ett kulturkvarter är på väg och inte minst Universitetet. 2020 blir ett spännande år enligt Lisa Söderholm, centrumutvecklare för Kalmar city.
Publicerad 20 januari 2020
Lisa Söderholm, centrumledare för Kalmar city.
Lisa Söderholm, centrumledare för Kalmar city.Foto: Linus Gunnarsson

– Det händer galet mycket just nu, och vi har förmånen att få vara med och uppleva det. Det har aldrig varit så spännande att vara kund som idag. Företag testar nya koncept och experimenterar, säger hon.

Frågan om hur näthandeln och den fysiska handeln ska kunna samexistera diskuteras flitigt. Att citykärnan med dess butiker kommer att tyna bort är en spådom Lisa med kraft slår bort.

– Den bilden är inte sann. Stadskärnan är regionens största mötesplats med så otroligt många besöksanledningar och företag i olika branscher men den jämförs ofta med rena handelsområden. Räknar vi alla kommersiella företag med en lokal i Kalmar City, så närmar vi oss 300. Då är fyra lediga lokaler inte nära någon avveckling av citykärnan, tvärtom det är utveckling. Handeln har i alla tider utvecklats i takt med samhället. Skillnaden är att det går väldigt, väldigt fort idag. Det är den största utmaningen.

Hur ser förändringen ut?

– När vi konsumenter förändrar vårt beteende måste branschen anpassa sig. De närmsta åren kommer det hända mycket. Vi kommer att få se helt nya koncept och branschöverskridande verksamheter. Begreppet butik diskuteras mycket. Det vi är vana vid är fyra väggar, varor på hyllan och en kassadisk, idag pratar vi mötesplatser, tjänster och upplevelser. Jag tror att inom en snar framtid kommer många butiker se helt annorlunda ut. Till exempel kommer du att kunna sitta och fundera på om det är en restaurang eller en butik du befinner dig i. Du beställer din mat men du kan samtidigt köpa bordet du sitter vid, besticken du äter med eller tavlan på väggen. Det kommer vara en mix av näthandeln och den fysiska handeln, olika kanaler för ett och samma företag. Det är smidigt att sitta och klicka hemma i soffan men skillnaden mellan näthandel och fysisk butik är människor.

Kommer det att etableras några nya företag i city som du vet om?

– Vi kommer att få en hel del nya koncept, men det finns inget jag kan avslöja. Det pågår ett stort arbete med att fortsätta utveckla stadskärnan och där är nyetableringar en viktig pusselbit.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.