Kalmar fördelar föreningsmiljoner

Kultur - och fritidsnämnden beslutade på torsdagen om fördelning av de fem miljoner som kommunfullmäktiges gruppledare tilldelat nämnden i ett riktat stöd till kommunens föreningsliv.
Publicerad 8 maj 2020
Föreningsmiljoner
FöreningsmiljonerFoto: -

Under torsdagen tog kultur- och fritidsnämnden beslut om fördelningen av de fem miljoner som kommunfullmäktiges gruppledare tilldelat nämnden i ett riktat stöd till kommunens föreningsliv.

Därtill togs beslut att det lokala aktivitetsstödet kvarstår och baseras på 2019 års nivåer i de fall aktiviteterna inte ökat samt att seniortaxorna halveras under perioden maj-juli.

– Föreningslivet har det tufft och står fortsatt inför extremt stora utmaningar. Vi vänder på varenda sten för att hitta sätt att stötta i dessa tider, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg (S).

Det var en enig nämnd som sade ja till förvaltningens förslag till fördelning av de fem miljonerna, där en miljon dedikerats till ett extra elitstöd. Förslaget var nedbrutet i fritids- och kulturföreningar med flera underkategorier för att kunna ta hänsyn till det breda föreningslivets förutsättningar.

Utgångspunkter för stödet har bland annat varit att kompensera för inställda evenemang, tävlingar, cuper, läger, shower, serie- och kvalmatcher medan stöd inte lämnas för till exempel minskade uteblivna reklam- och sponsorintäkter, medlemsbortfall eller löner.

Mest pengar får fotbollen. För fotbollsföreningarna har ett fast schablonstöd tagits fram och för att jämställdhetssäkra stödet har Smålands Fotbollsförbunds och Kommunförbundets klassificering gällande hur serienivåer inom dam- och herrfotbollen ska klassificeras i förhållande till varandra, tillämpats.

Ett fåtal av föreningarna inom kulturområdet har valt att söka stöd. Förvaltningen har varit i kontakt med i stort sett samtliga aktiva föreningar inom området och många har låtit meddela att man inte lidit några, eller väldigt små, konsekvenser av covid-19 under den period som stödet avser.

Det beslutades också om att givna barn- och ungdomsbidrag till Folkets hus, bygdegårdar och hembygdsföreningar förlängs till att gälla även 2021 och att även beviljade investeringsbidrag får skjutas till nästa år.

– Vi står för stora delar av föreningarnas investeringsbehov men inte hela. Att i detta läge tvinga föreningarna att lägga pengar på investeringar känns fel. Det är bättre att de läggs på att ha en fungerande verksamhet. Vi kan byta fönster, måla och göra annat när krisen är över, menar Marianne Dahlberg.

Läs beslutet i sin helhet här!

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.