Annons

Kalmar klättrar i företagsranking - ”All time high”

Kalmar kommun klättrar 65 placeringar i årets Öppna jämförelser av företagsklimatet. Därmed kommer Kalmar på plats fyra bland kommuner med över 40 000 invånare och ett NKI, Nöjd Kund Index, på 78. – Vi når all time high! konstaterar kommunen i sitt pressmeddelande.
KALMAR • Publicerad 23 april 2020
Thomas Davidsson, näringslivschef, Kalmar kommun.
Thomas Davidsson, näringslivschef, Kalmar kommun.Foto: Sara Jonasson

Undersökningen Öppna jämförelser ger en bild av det bemötande som företagare upplever när de har varit i kontakt med Kalmar kommun i något ärende. De myndighetsområden som mäts för Kalmars del är brandskydd, bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd.

– Det här är ett väldigt viktigt arbetsdokument för oss, det ger en direkt kontroll på tjänstemännens utövande och är en del av vår verklighet varje dag. Därför är det väldigt glädjande att få det här betyget, kommenterar Thomas Davidsson vidare.

Annons

Att årets placering är mycket bra betyder heller inte att förra årets var dålig.

– Absolut inte, vi gick från att vara bra 2019 till ännu bättre 2020. Vi har arbetat intensivt med de här frågorna under flera år och framför allt skulle jag säga att vi träffas ännu mer kontinuerligt och pratar mer med varandra internt numera. Det är inte bara viktigt externt utan kedjan måste även fungera internt. All beröm till de tjänstemän som gör det här möjligt, säger Thomas Davidsson.

Resultatet av rankningen togs emot väl även i den politiska ledningen.

– I dessa dystra tider är det extra roligt med en positiv nyhet för Kalmar. Resultatet i Sveriges största undersökning av företagsklimatet visar att Kalmars företagare återigen tycker att vi ger dem både bra service och utför myndighetsutövningen på ett bra sätt, vilket känns riktigt bra. Vi har aldrig legat högre, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S)

– Målet är att vara bland Sveriges 30 bästa kommuner. Det är ett mål vi nu når. Vi har lagt mycket energi på att förbättra företagsklimatet. Det är roligt när det arbetet bär frukt, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson C.

Kalmar hamnar på plats 23 av samtliga deltagande kommuner vilket betyder att kommunen har klättrat 65 placeringar från året innan.

Det är SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som står bakom undersökningen där företagarna i en enkät får besvara frågor om kommunernas service vad gäller information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. 409 företagare i Kalmar kommun har besvarat enkäten och totalt deltar 188 av landets kommuner i undersökningen.

– Även om resultatet är riktigt bra kommer vi fortsätta att ha fokus på företagsklimatet i alla led. För att lyckas än bättre är det effektivitet som ska prioriteras och vi ska vårda vårt bemötande och vår kompetens. Ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för att företagen ska trivas och utvecklas, säger Thomas Davidsson, näringslivschef i Kalmar kommun.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons