Kalmars cykelgarage söker testpiloter

Idag öppnar Kalmars nya cykelgarage vid Kalmar Centralstation och du kan vara en av de som blir testpiloter.
KALMAR • Publicerad 15 maj 2020
Cykelgaraget vid Kalmar Centralstation tas i drift idag fredag.
Cykelgaraget vid Kalmar Centralstation tas i drift idag fredag.Foto: Kalmar kommun

Cyklar är resurssnåla, tar inte så mycket plats och är dessutom ett hälsofrämjande sätt att transportera sig på. Därför satsar Kalmar kommun på att göra Kalmar till en ännu bättre cykelstad.

Ett steg i detta arbete är det nya cykelgaraget som idag öppnar vid stationen. I cykelgaraget kan du tryggt och säkert förvara din cykel till exempel i samband med pendling med tåg eller buss. Cykelgaraget är låst och upplyst och tillgängligt dygnet runt för abonnenter. Garaget har 140 platser och där finns även möjlighet till förvaring i skåp.

– Vi blir allt fler i Kalmar och behöver därför ur både plats- och miljösynpunkt göra mer hållbara resval. Därför har vi länge velat bygga ett cykelgarage och nu är det äntligen klart, säger Sara Håkansson, projektledare för cykelgaraget.

Att bli medlem i cykelgaraget kostar 100 kronor för 30 dagar och det finns alltid möjlighet att prova gratis i 14 dagar. Som nyckel registrerar man något av sina egna kort som har ”blipp-funktion”.

– Just nu söker vi testpiloter som vill hjälpa oss att prova garaget och ge oss återkoppling på hur allt funkar. Testpiloterna får prova garaget gratis i 30 dagar, berättar Sara.

I anslutning till garaget finns det även luftpump, enklare verktyg samt en solcellsbänk med wifi och möjlighet att ladda telefonen. Förhoppningen är att det nya cykelgaraget ska få fler att känna att det är möjligt att pendla med cykel, kanske i kombination med andra färdsätt.

– Nu kan du ha din cykel stående säkert här även över kvällar och helger. Det öppnar möjligheter för den som exempelvis kommer åkande med tåg eller buss och sedan behöver ta sig vidare en lite längre sträcka. Vi skapar helt enkelt förutsättningar för att resa på ett bättre sätt, avslutar Sara.

Cykelgaraget delfinansieras av den regionala europeiska utvecklingsfonden.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.