Annons

Kalmars grundskolor firar in sommarlov i klassrummen

Det är knappt två månader kvar till skolavslutningar och sommarlov. Men med anledning av corona-pandemin blir avslutningarna i år inte som de brukar. Några av Kalmar kommuns skolor har nu tagit beslut om att inte arrangera någon avslutning med vårdnadshavare, utan respektive klass firar skolavslutning i sitt klassrum.
Publicerad 15 april 2020
2020 års skolavslutningar för grundskolorna i Kalmar kommun kommer att ske klassvis med klassen och deras lärare.
2020 års skolavslutningar för grundskolorna i Kalmar kommun kommer att ske klassvis med klassen och deras lärare.Foto: Michael Erhardsson

– Det är rektor som fattar beslut om hur avslutningarna ska ske på respektive skola/förskola och min rekommendation till rektorerna är att de bör säkerställa social distansering, förklarar utbildnings- och förvaltningschef Mats Linde till KalmarPosten.

Det kommer att innebära att avslutningarna kommer att se annorlunda ut, jämfört med vad man är van vid.

Annons

Förmodligen kommer de flesta avslutningarna att genomföras klassvis i respektive klassrum, utan närvaro av andra än klassen och deras lärare.

Karin Berggren, rektor på Lindöskolan i Kalmar, är en av de rektorer som nu tagit beslutet att inte fira i Domkyrkan vilket skolan brukar göra vid terminsavslutningar.

– Det går inte att samla alla i Domkyrkan, den brukar bli full av elever och vårdnadshavare. Vi funderade på om vi på något sätt kunde göra det klassvis i kyrkan, men vi kom fram till att det blir för många hur vi än gör. Nu har vi tagit beslut att vi firar i respektive klasser och lärarna får i uppgift att göra något för sina elever. Vi för också diskussioner med musikläraren om hur vi kan få till sång och kanske spela in något som vi visar i klasserna.

De elever som slutar årskurs sex lämnar skolan för att börja högstadiet. Det är viktigt att uppmärksamma extra förklarar Karin.

– Vi kommer också att fokusera extra mycket på sexorna som lämnar skolan och får betyg. Där har vi alltid en avslutningsmiddag och det har vi kommit fram till att det kan vi genomföra, det är ändå alltid inom klassen. Vår tanke och förhoppning är såklart att de andra klasserna får en avslutning så som vi brukar nästa år istället.

Beslutet är taget men planeringen kvarstår, förtydligar Karin.

– Vi är inte klara ännu, men vi har tagit beslutet och det underlättar för alla. Vi har många vårdnadshavare som normalt tar ledigt och det känns bra att redan nu kunna informera om detta så de vet.

Lindöskolan ingår i ett geografiskt nätverk som kallas för Funkabonätet, vilket hjälper skolorna att i dialog med varandra hitta lösningar och strategier i den situation som råder.

– Vi har överlag många aktiviteter som vi brukar arrangera under våren och nu försöker vi hjälpa varandra att komma på alternativ eller tänka på hur vi agerar. Vi kan inte göra likadant i alla situationer för det ser så olika ut på skolorna, men vi kan hjälpa varandra att tänka och komma på alternativ, förklarar Karin.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons