Annons

Kalmars unga uppmanas att söka till casting

Författarinnan Tove Folkesdotter har bland annat tilldelats SvD:s Litteraturpris för sin debutroman ”Kalmars jägarinnor”. Nu har projektet med att filmaterisera boken tagit ny fart igen, med ny producent och nya skådespelare där nu regionens ungdomar uppmanas att söka till casting!
Publicerad 16 april 2020

Filmatiseringen av Tove Folkessons debutroman "Kalmars jägarinnor" är aktuell igen. Nu uppmanas ungdomar i Kalmar att söka till filmrollerna genom att spela in en video med sig själva. I detta skede söks fyra tjejer och två killar. Ungdomarna som väljs ut ska sedan vara med och provfilma inför en långfilm om det rebelliska tjejgänget i Kalmar på 90-talet.

Tove Folkesson har själv medverkat i manusprocessen för filmen och välkomnar att projektet nu rullar igen. Hon berättar att hon tog filmens regissör Valentina Chamorro Westergårdh ut på en "90-tals-safari" genom staden och visade viktiga platser för filmen, som hamnen, Larmtorget, Kalmar teater, McDonalds, Konsum Norrliden och Ölandsbron.

Annons

- Under tiden hade vi väldigt fina samtal om tonåren och bokens teman och budskap, minns Tove Folkesson. Det kändes som att vi hade många gemensamma nämnare, även om Valentina varit tonåring i en Stockholmsförort och jag i Kalmar.

Filmens producent Helene Granqvist från Nordic Factory Film blev tidigt fascinerad av Eva, Jossan och de andra tjejerna.

- Redan när jag läste boken drogs jag in i berättelsens universum och älskade det. Unga kvinnor som tar vad de vill ha, inte ber om lov och aldrig ser sig som offer. De är trasiga men inte besegrade. De är rebeller som inte har något men som har varandra. De är subjekt i sin egen historia. De tar ingen skit!

Nu söker man alltså tjejer och killar som pratar Kalmardialekt och som vill vara med i en provfilmning. Man ska filma sig själv med sin mobil och berätta om ett sommarminne. Senast den 30 april vill produktionsbolaget ha filmerna, sedan tar den riktiga castingen vid.

Filmregion Sydost har gett stöd till filmatiseringen i ett tidigt skede och hoppas att provfilmningen ska leda till att projektet nu kan förverkligas. Filmkonsulent Christina Schöning uppmanar alla filmsugna mellan 17 och 23 år att skicka in en provfilm.

- Vi hoppas att många ungdomar tar chansen att vara med i denna underbara berättelse som är intimt förknippad med deras hemstad. Man behöver inte ha tidigare erfarenhet av film eller teater, utan det är personligheten som räknas, förklarar Christina Schöning.

Filmerna ska mailas till kalmarcasting@gmail.com. Långfilmen "Kalmars jägarinnor" är planerad att produceras 2020/2021.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons