Kalmarsonen tävlar på Göteborgs filmfestival

Kalmarsonen och regissören Carl Olsson tävlar med sin andra långfilm ”Samtidigt på Jorden” på Göteborgs filmfestival. Dokumentären är ett av nio utvalda bidrag i Nordic Documentary Competition. Prissumman är på 250 000 kronor, vilket gör priset till ett av de största i Norden för dokumentärfilm.
Publicerad 11 januari 2020
Foto: Mathias Doecker, Privat

Carl Olsson undersöker i dokumentären förhållandet mellan det triviala och existentiella genom att observera människor som arbetar med döden i sin vardag. Arbetet med ”Samtidigt på Jorden” pågick i fem år på olika platser i Malmö och på bårhuset i Karlskrona. Filmen är ett kollage av porträtt på människor som jobbar med döden i sin vardag.

– Idén med dokumentären började när jag filmade en avgångsfilm på filmskolan i Köpenhamn. Jag filmade en scen på ett krematorium där de som arbetade visslade medan de tryckte in kistorna i ugnen. Den spänningen i scenen blev grunden för filmen. Sen började jag undersöka vad det fanns för olika roller och rum i den världen som hanterar döden. Det händer ganska mycket kring döden som man sällan möter, säger Carl Olsson till KalmarPosten.

Vad har du för förhoppningar inför Göteborgs filmfestival?

– Jag hoppas det blir mycket publik. Jag var där förra året med min ”Patrimonium” och det var en fantastiskt upplevelse. Festivalen är så publik och det var flera utsålda visningar. Det är många som kan tänka sig att gå på obskyra dokumentärer om döden, till exempel. Som film hoppas jag den kan få folk att reflektera kring det existentiella.

Hur tänker du kring tävlingsdelen?

– Jag reflekterar inte över tävlingsdelen. Festivalen är viktig för att folk ska få upp ögonen för filmen och att den ska få ett fortsatt liv, det är mitt störta mål som regissör. Jag är rätt ödmjuk inför själva tävlingsdelen.

Vad har du mer på gång?

– Vi är mitt uppe i arbetet med en film som handlar om manlighet och ensamhet, med utgångspunkt på en oljetanker som ligger på Nordsjön. Det är endast män som arbetar där, i en liten bubbla ute på havet. De är borta en lång tid från vänner och familj. Den filmen ska vi förhoppningsvis börja klippa snart.

Något du vill tillägga?

– Du kan ju uppmuntra Kalmariter att ta sig till Göteborg för att se min film. Annars hoppas jag den kan visas i Kalmar också, det vore kul att visa den på hemmaplan.

”Samtidigt på Jorden” får sin världspremiär på Internationella Filmfestivalen i Rotterdam den 23 januari. Filmen planeras att visas på SVT till hösten.

Carl Olsson

Född: 1984

Bor: Köpenhamn

Jobb: Regissör

Studerat: Medieprogrammet på Lars Kagg-gymnasiet och därefter Danske Filmskole i Köpenhamn.

Aktuell med: Dokumentärfilmen ”Samtidigt på Jorden”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.