Annons

Kjell från Kalmar är släkt med Gustav Vasa

För en tid sedan utlyste vi en tävling där vi bad er läsare skicka bilder med anknytning till Gustav Vasa. Vinsten var en bok om Gustav Vasa, skriven av Kalmarförfattaren Richard Olsson. Nu presenterar vi vinnarna, och en av dem, Kjell Hall från Kalmar och hans halvbror Christoffer Holmberg från Oskarshamn är till och med släkt med självaste GV!
Publicerad 20 april 2020
Kjell Hall från Kalmar och hans halvbror Christoffer Holmberg från Oskarshamn är ättlingar till Gustav Vasa via deras gemensamma pappa Otto.
Kjell Hall från Kalmar och hans halvbror Christoffer Holmberg från Oskarshamn är ättlingar till Gustav Vasa via deras gemensamma pappa Otto.

Det var många som ville tävla om Richard Olssons bok om Gustav Vasa och vi fick ta del av bilder på allt från lokala skidspår till Vasastenen på Stensö. Från Kjell Hall i Lindsdal, fick vi en bild på honom själv.

– Jag och min halvbror Christoffer Holmberg i Oskarshamn är ättlingar till Gustav Vasa, det finns cirka 200 000*, berättar Kjell som även skickade med bilder på boken Sveriges Kungasläkt i tre delar, där Kjell och Christoffers gemensamma pappa Otto står med.

Annons

Hur länge har du vetat om att du är släkt med Gustav Vasa?

– Det var tack vare min kusin Else-Britt Tegstedt i Östersund. Hon hörde av sig 2003 då hon fått en bok av en släkting till oss som hette Winnberg. Det finns flera Winnberg i släkten och en hade lämnat en bunden bok om vår släkt bakåt i tiden som Else-Britt fick.

Kjell fick 90 sidor kopior ur boken där han kan följa släktraden från Gustav Vasa till sig själv, och hans halvbror Christer.

– Vi har aldrig sagt någonting om detta tidigare men nu tyckte jag det kunde vara roligt i och med den här tävlingen och dels att det blir en utställning på slottet nu, det tycker jag är helt fantastiskt. Jag tror att vi har mycket att tacka Gustav Vasa för, jag tror det faktiskt. Det var inga lätta tider han levde i och läser man ”Historien om Sverige” av Herman Lindqvist så förstår man det, säger Kjell.

Kjell har själv inte forskat vidare i släktskapet.

– Jag tänkte någon gång att man skulle kunna göra ett släktträd men det har aldrig blivit av. Däremot har jag varit och besökt stenen på Stensö och jag har varit i Vissefjärda och tittat på Dacke-stenen där.

Kommer du att fira 500-årsjubileet i år på något vis?

– Jag är med i Hantverksföreningen och tanken var att vi skulle få visning av utställningen på Kalmar Slott men den blev tyvärr inställt. Men den ska jag absolut se vid tillfälle!

Vinnare av Richard Olssons bok om Gustav Vasa:

• Kjell Hall, Kalmar

Annons

• Christoffer Holmberg, Oskarshamn

• Kerstin Ljungberg

• Birgitta Angeland

• Anja Lennartsson

KalmarPosten kommer att kontakta vinnarna för leverans av vinsterna.

bild 1/3

*Antalet dokumenterade släktmedlemmar uppgår till drygt 275 000 (inklusive ingifta och motsvarande), varav närmare 75 procent eller omkring 200 000 alltjämt är i livet. Källa: slekt.se

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons