Klart: Tillåtet att använda skyddsmask 90

Nu har Arbetsmiljöverket gått ut med att det är möjligt att använda personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning för att skydda personal mot smittrisker vid pandemi covid-19. Undantaget gäller från idag till sista december 2020.
Publicerad 18 mars 2020
Foto: Arbetsmiljöverket

Beslutet innebär ett tillfälligt undantag för användning av skyddsmask 90 med tillhörande filter från Arbetsmiljöverkets föreskrifter där det finns säkerhetskrav för personlig skyddsutrustning.

– Vi ser positivt på att kommissionen nu har öppnat denna möjlighet, som tidigare inte fanns. Samtidigt blir det då extra viktigt att säkerställa att den skyddsutrustning man använder är säker och lämplig för ändamålet. Här får arbetsgivare som köper in eller distribuerar utrustning en oerhört viktig uppgift i att säkerställa att de väljer utrustning som verkligen skyddar personalen, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Med anledning av coronavirusets framfart finns det just nu ett stort behov av personlig skyddsutrustning som skyddar mot smitta. I veckan kom EU-kommissionen med nya rekommendationer om undantag för säkerhetskraven för bland annat personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning.

De verksamheter som nu kan använda skyddsmasken är:

1. Ambulans- och räddningstjänst,

2. Försvarsmakten, Polismyndigheten och andra som ska upprätthålla allmän ordning samt

3. Hälso- och sjukvården.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.