Filmtipset

Klassisk skräcksaga får nytt blod på Netflix

Publicerad 12 januari 2020 • Uppdaterad 31 januari 2020
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Dracula (miniserie, ute nu på Netflix)

Foto: Netflix

Berättelsen om den blodtörstiga greve Dracula som ugglar (och lurar till sig diverse offer) i sitt slott i Transylvanien är minst sagt sliten. Sedan Bram Stoker släppte sin ikoniska bok i slutet av 1800-talet har otaliga adaptioner av materialet gjort, i alla olika former, tidsperioder och medium. När Netflix och BBC gick ihop och storsatsade på en ny version från Mark Gatiss och Steven Moffat, skaparna av hyllade “Sherlock” bland annat, kändes det därför både spännande och lite fantasilöst.

Resultatet är dock urstarkt, så den här tredelade miniserien berättigar sin existens på alla sätt. Gatiss och Moffat gör en relativt trogen version av grundmaterialet men lyckas samtidigt få till en härligt lekfull känsla som jag inte tidigare har sett i särskilt många Dracula-varianter. Trots mörkret och den isande skräcken berättar de storyn med glimten i ögat och omfamnar det bisarra och lite löjliga i vampyrmytologin. Det är uppenbart att de älskar och hyllar grundmaterialet men det hindrar dem inte från att även dekonstruera och kommentera när de nu själva får chansen att tolka det.

Det ska även sägas att vår skandinaviska stolthet Claes Bang (som har det perfekta utseendet för karaktären) är helt underbar som Dracula och tycks ha så otroligt roligt i rollen, vilket smittar av sig på hela serien och vidare ut till oss som tittar. Han får mycket saftigt material att bita i och tar vara på det faktum att titelfiguren är väldigt flamboyant av sig. Runt honom byggs en vrålsnyggt gotisk och mycket ambitiös serie som kommer tillfredsställa både inbitna skräckälskare och de som bara är på jakt efter nästa sköna binge.

Viktor Jerner