Annons

Kommunal kampanj blev viral

Med rubriken ”Gör som jag” och hashtaggen #tillsammansgörviskillnad har Mörbylånga kommuns informationskampanj blivit viral succé, både inom den egna kommunen och ut i hela länet.
Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 4 april 2020
Med rubriken Gör som jag och hashtag #tillsammansgörviskillnad sprider Mörbylånga kommun tillsammans med sina kommuninvånarna information om hur vi ska förhålla oss till corona-viruset.
Med rubriken Gör som jag och hashtag #tillsammansgörviskillnad sprider Mörbylånga kommun tillsammans med sina kommuninvånarna information om hur vi ska förhålla oss till corona-viruset.

Landets kommuner är mitt i en intensiv tid med väldigt direkta beslut och handlingar för att om möjligt förekomma Covid-19 och dess konsekvenser i vår vardag. I Mörbylånga kommun lanserades i torsdags en kampanj där man uppmuntrade kommuninvånare att spela in ett filmklipp med rubriken ”Gör som jag”. Budskapet är tydligt, att få kommunens riskgrupper att vara ytterst försiktiga och i allra möjligaste mån hålla sig hemma för att undvika smitta.

– Det blev enormt mycket bättre uppslutning än vi hade kunnat drömma om, hela mitt flöde var fullt av videoklipp redan på torsdagskvällen. Det var häftigt att vi kunde få igång en folklig rörelse i detta, kommenterar Kim Ahlqvist, kommunikationschef i Mörbylånga kommun.

Annons

En av många vinster genom kampanjen är att kommunen med hjälp av kommuninvånarnas mångfald, också når ut till de medborgare som behöver få information på annat språk eller med olika hjälpmedel. Som två exempel på detta bör nämnas Nazwa Liazgie, integrationssamordnare, som spelat in en hälsning på arabiska och kommunens hörselresurs Tove Rosenqvist som använder kommunikationsstödet TAKK – Tecken som stöd. Se filmerna här och här!

bild 1/2
Och med hjälp av TAKK - tecken som stöd, sprider Tove Rosenqvist budskapet vidare.
Nazwa Liazgie sprider informationen på arabiska.
Och med hjälp av TAKK - tecken som stöd, sprider Tove Rosenqvist budskapet vidare.
Nazwa Liazgie sprider informationen på arabiska.

Mörbylånga kommun arbetar intensivt i de olika kanaler de har möjlighet att nå ut igenom. Kampanjen i sociala medier är ett av flera sätt och i nästa vecka skickar man ut en broschyr till alla hushåll i Mörbylånga kommun och samtidigt inleds en insats för att nå ut till invånare som inte har svenska som modersmål.

– Bland annat ska affischer med budskap på åtta olika språk spridas på bibliotek, i sporthallar, skolor, trappuppgångar och andra offentliga platser. Dessutom ska vi pröva att nå denna målgrupp genom sociala medier med träffsäker annonsering. Vi hoppas nå alla våra målgrupper genom de olika kommunikationsinsatser vi genomför just nu och den närmaste tiden, berättar Kim Ahlqvist som ändå uttrycker en oro för att inte nå ut till alla.

– Jag fångar dagligen signaler från medborgare i vår kommun att det kommer inte till vår by, men det kommer ju göra det, alldeles säkert. Det här är allvar och en uppmaning är att vi alla kontaktar de vi känner som är äldre eller befinner sig i en riskgrupp och berättar. Detsamma gäller alla oss som har grannar vars modersmål inte är svenska. Vi får hjälpas åt så att de riktlinjer och rekommendationer som regering och Folkhälsomyndigheten kommer med når fram.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Er och min insats för att minska smittspridningen och hjälpa de personer som behöver stöd gör skillnad, poängterar Kim Ahlqvist.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons