Annons

Kommunalrådet: ”Nu är det inte läge att resa till Öland eller för oss själva att resa”

Krisledningen i Borgholms kommun förtydligar vikten av att alla ska undvika resor i påsk.
Publicerad 6 april 2020
Foto: Sara Jonasson

– Situationen är allvarlig och det finns en stor oro i samhället. Nu är det inte läge att resa till Öland eller för oss själva att resa. Men vi måste komma ihåg att vi är i det här tillsammans, vi ska inte peka ut grupper och vi måste hålla en god ton i debatten. Tillsammans hjälps vi åt, säger kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic (S) till kommunens hemsida.

Foto: Sara Jonasson
Annons

Samtidigt vill socialchef Anna Hasselbom Trofast förtydliga att den som redan är här och behöver vård samt omsorg får det.

– Socialtjänstlagen är mycket tydlig på den punkten och vi följer den. Vi är dock i vår tur tydliga i kontakten med dem som nu söker visstidsvård. Det råder speciella omständigheter och vi avråder från att resa hit. Vi skickar både brev med information och vi tar en personlig kontakt. Vi förklarar att kommunen kan behöva prioritera sina insatser och att till exempel städning, social samvaro och promenader kan ställas in. Även den regionala sjukvården kan komma att bli så belastad att den som är skriven på annan ort kan bli hänvisad hem till sin egen region för vård.

Kommunen förbereder även för krisstöd i organisationen vars syfte är att mötas i krisen, stötta varandra. Krisstödet är ett samarbete mellan kommunen, polisen, frivilligorganisationer och kyrkan.

Borgholms kommun meddelar även att stängning av skola eller förskola inte är aktuell just nu. Däremot har utbildningsförvaltningen förberett för att göra ett utskick till både föräldrar och arbetsgivare om det skulle bli aktuellt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons