Kommunen lanserar tjänster för riskgrupper – söker volontärer

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är över 70 år, eller tillhör en annan riskgrupp, att stanna hemma i så stor utsträckning det går. Man ska inte åka kollektivt, handla i butiker eller vara i lokaler där det finns många människor samtidigt. Nu arbetar Kalmar kommun med att personer som tillhör en riskgrupp ska få hjälp och för att de ska slippa känna sig ensamma.
Publicerad 23 mars 2020
Foto: Sara Jonasson

För att underlätta för personer som tillhör en riskgrupp lanserar man nu ett antal tjänster.

En av tjänsterna är ”take away-lån” på biblioteket. Då ringer man stadsbiblioteket och berättar vilka böcker man önskar att låna. När böckerna är samlade ringer biblioteket upp och berättar vilken tid man kan hämta upp böckerna utanför biblioteket.

En annan tjänst är hemsändning av mat. Den som tillhör en riskgrupp kan tillfälligt få hemsändning av mat en gång i veckan. Stödet gäller om man handlar för minst 200 kronor. Den som tycker det är svårt med tekniken och inte kan e-handla kan få hjälp av Kalmar kommuns seniorlots.

Om man känner sig ensam kan man på vardagar mellan 8.30 och 12.00 ringa 0480 - 45 00 00 för att bli kopplad till en medarbetare från kommunens träffpunkter. Dit kan man ringa för att få råd och stöd eller om man bara vill prata med någon.

Kalmar kommun söker även volontärer som vill hjälpa personer som tillhör en riskgrupp med att exempelvis hämta paket, gå apoteksärenden eller handla.

Det kan även röra sig om att prata i telefon med en person som känner sig ensam. Den som är intresserad och vill ha mer information kan höra av sig till kommunens kontaktcenter.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.