Annons

Kommunens skapar digitala möten för äldreboenden i karantän

Med start idag kan du som vill hälsa på en anhörig vid något av Kalmar kommuns vård- och omsorgsboenden ”hälsa på digitalt” genom att ringa röst- och videosamtal. På TIC-huset i Kalmar finns ett mötesrum som går att boka för den som inte har tillgång till tekniken hemma, utan behöver långa.
Publicerad 16 april 2020 • Uppdaterad 17 april 2020
Kalmar kommuns anhörigstödjare Anna-Lena Rosengren är på plats i TIC-huset i Kalmar, där man byggt upp ett mötesrum för digitala samtal med anhöriga. Här pratar Anna-Lena med kollegan Charlotta Johansson på Träffpunkten Varvet på Varvsholmen.
Kalmar kommuns anhörigstödjare Anna-Lena Rosengren är på plats i TIC-huset i Kalmar, där man byggt upp ett mötesrum för digitala samtal med anhöriga. Här pratar Anna-Lena med kollegan Charlotta Johansson på Träffpunkten Varvet på Varvsholmen.Foto: Sara Jonasson

TIC-huset är en av flera träffpunkter i kommunen och dessa har varit stängda för besök sedan den 18 mars, med anledning av pandemin. Men nu öppnas möjligheten att använda TIC-huset som samlingspunkt för de som vill boka digitala möten.

– Man bokar en tid för ett digitalt möte genom mig och har man tillgång till tekniken hemma så hjälper vi till att ordna så det fungerar. Annars kan man komma hit till TIC-huset och få hjälp av vår anhörigstödjare Anna-Lena Rosengren, berättar Marie Karlsson, seniorlots i Kalmar kommun.

Annons

– Det här känns väldigt spännande att få jobba på ett helt nytt sätt, samtidigt som det är lite nervöst om tekniken ska fungera, medger Anna-Lena Rosengren.

När KalmarPosten besöker TIC-huset och mötesrummet fungerar allt enligt plan. Anna-Lena Rosengren ringer upp sin kollega Charlotta Johansson på träffpunkten Varvet vid Varvsholmen och de två kan ha ett ljud- och videosamtal med varandra om hur dagen har varit.

Anna-Lena Rosengren tror att detta kommer att bli en välkommen möjlighet för de anhöriga. Hon genomför dagligen minst ett tiotal telefonsamtal till personer som behöver råd, stöd eller bara någon att få prata med. Nu kan hon också hjälpa till att digitalt föra samman anhöriga med varandra, även om det råder besöksförbud.

– Det som glädjer mig är att de flesta jag pratar med tycker förstås att det är tråkigt, men de tycker samtidigt att det går ganska bra. De går sina promenader om dagarna och de får hjälp av sina nära anhöriga, vänner, grannar och barn som lämnar matkassar till dem, berättar Anna-Lena Rosengren.

bild 1/5
Seniorlotsen Marie Karlsson berättar att digitala möten är något som många äldre efterfrågat. ”Den som vill ha ett samtal med en anhörig bokar tid hos mig. Och man behöver inte komma hit till TIC-huset, det går att boka möten och sedan ringa hemifrån” förklarar hon.
Anders Hagstedt, chef för teknikenheten på omsorgsförvaltningen och Anna-Lena Rosengren, anhörigstödjare och träffpunktssamordnare, förbereder för ett digitalt samtal.
På TIC-huset i Kalmar har ett mötesrum byggts upp för digitala samtal. Den som inte har tillgång till teknik hemma kan boka tid för möte via Tic-huset.
Charlotta Johansson, träffpunkten Varvet, svarar på Anna-Lenas samtal över videolänk.
Anna-Lena Rosengren är anhörigstödjare och träffpunktssamordnare i Kalmar kommun och ringer dagligen ett tiotal telefonsamtal till personer som behöver någon att samtala med.
Seniorlotsen Marie Karlsson berättar att digitala möten är något som många äldre efterfrågat. ”Den som vill ha ett samtal med en anhörig bokar tid hos mig. Och man behöver inte komma hit till TIC-huset, det går att boka möten och sedan ringa hemifrån” förklarar hon.
Anders Hagstedt, chef för teknikenheten på omsorgsförvaltningen och Anna-Lena Rosengren, anhörigstödjare och träffpunktssamordnare, förbereder för ett digitalt samtal.

Seniorlotsen Marie Karlsson berättar att många av de äldre inom omsorgen idag är väl insatta i den moderna tekniken.

– Jag hjälper en del genom att lära de hur de kan handla online och häromdagen hade jag en 90-årig dam som ville få hjälp att veta hur hon skulle göra. Sen ringde hon tillbaka efter helgen och berättade att hon hade löst det själv, berättar Marie Karlsson.

– Det finns ingen övre ålder för den här tekniken, det gäller bara att våga, tillägger Anders Hagstedt, chef för teknik inom omsorgen.

Anders Hagstedt hoppas också att den här digitala nyheten ska etablera sig över hela landet.

– Det är ju många som har anhöriga på boenden i andra delar av landet och det här är ett jättebra sätt att få kontakt även på långa avstånd.

Så gör du!

Som anhörig bokar du tid via Seniorlotsen (telefontid 09:00-11:00), på telefonnummer: 0480 - 45 36 41.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons