Kommunfullmäktige beslutade om fler stödåtgärder

Publicerad 31 mars 2020

På måndagen den 30 mars fattade ett decimerat, men enigt, kommunfullmäktige beslut om 15 punkter för att mildra coronavirusets effekter på det lokala näringslivet. Det togs först på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte och nu av kommunfullmäktige.

Tidigare beslutade åtgärder byggdes på med bland annat presentkort på 300 kronor till alla kommunanställda, uteservering utan avgift och fler parksoffor i Kalmar för att främja fika och lunch utomhus.

Dessa beslut togs:

1. Alla nämnder och styrelser ges i uppdrag att vara extra främjande mot Kalmars näringsliv för att dämpa de negativa effekterna av coronapandemin.

2. Kommunen ska undersöka om det är möjligt för restauranger att omgående öppna sina uteserveringar. Avgift för markupplåtelse för uteserveringar tas bort under april, maj och juni.

3. De tillsynsbesök som görs från kommunen och som inte bedöms vara akuta skjuts upp.

4. Kommunen kommer att behandla företag positivt som begär anstånd med betalningar av avgifter och övriga fakturor.

5. Ambitionen måste vara att skjuta upp evenemang snarare än ställa in dem.

6. I den mån det är möjligt ska kommunala investeringar tidigareläggas.

7. Från måndagen den 23 mars till tisdagen den 23 juni är alla kommunala parkeringar inom det gula systemet gratis i tre timmar.

8. Kommunen kommer att lyssna till önskemål om förkortad betalningstid från leverantörer av varor och tjänster.

9. Fler parksoffor ska placeras ut i Kalmar för att främja möjligheten att fika och äta lunch ute.

10. Alla anställda i Kalmar kommun får ett ”Kalmarpresentkort” på 300 kronor för att fira att Kalmar i år firar 50 år som kommun.

11. Kommunen kommer att behandla företag som hyr lokaler av kommunen positivt om de begär anstånd med hyror. Kommunen uppmanar även privata fastighetsägare att försöka göra detsamma.

12. Kommunen subventionerar från och med måndagen den 23 mars gymnasieelever som äter takeaway-lunch vardagar på valfri restaurang i kommunen. Subventionen är 75 kronor per elev och dag. Om en restaurang är villig att erbjuda leverans till hemmet så ser kommunen positiv på det. Kalmar kommun kan dock inte ge någon ersättning för den tjänsten.

13. Kommunens näringslivschef finns för rådgivning och hjälp med de förslag som nu genomförs av Kalmar kommun, riksdag och regering för att underlätta för näringslivet.

14. För att stödja kulturföretagare startas webbsändningar på www.kalmar.se från Kalmar teater.

15. Informationen på kalmar.se utvecklas med exempelvis vilka tillfälliga jobb kommunen har att erbjuda, vilka evenemang som kan genomföras samt vilka behov kommunen har av till exempel bristvaror som det lokala näringslivet kan hjälpa till med.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.