Kraftig ökning av antal varsel

Den pågående pandemin sätter hård press på Sveriges ekonomi och antalet inkomna varsel till Arbetsförmedlingen har stigit kraftigt de senaste två veckorna.
Publicerad 23 mars 2020
Foto: Peter Kroon

– Vi förbereder oss nu för de stora utmaningar som väntar på den svenska arbetsmarknaden, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Mellan den 16 och 22 mars har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, det är dock i underkant då alla ärenden ännu inte har registrerats. I fjol varslades 3 292 personer under hela mars.

– Antalet personer berörda av varsel ökade i rekordhög takt under tredje veckan i mars. Vi ser nu spridningseffekter på arbetsmarknaden – både geografiskt och över olika näringsgrenar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

I Kalmar län har 111 personer blivit varslade om uppsägning under mars månad.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.