Annons

Kraftig ökning av vård av sjukt barn

Utbetalningen av tillfällig föräldrapenning, vård av barn, har ökat betydligt under årets första månader. Under april i år fick föräldrar och närstående ersättning för vård av barn för 1,3 miljarder kronor. Under samma period i fjol låg siffran på 683 miljoner kronor.
Publicerad 7 maj 2020
Foto: Försäkringskassan

Omkring 100 000 fler föräldrar och barn var hemma med ersättning i april 2020 än samma månad i fjol. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.

– Vi har sett en väldigt kraftig ökning av uttaget av tillfällig föräldrapenning under början av året. Vi tror att ökningen i huvudsak beror på att samhället ökat sin försiktighetsnivå och toleransnivå för när ett barn ska anses vara sjukt i tider av en pandemi. Det säger Alexandra Wallin, avdelningsdirektör på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Annons

Från och med 19 mars behöver man inte längre skicka in intyg för barn som varit sjukt eller smittat i mer än sju dagar. Man kan även få ersättning om förskolan eller skolan stängt med hänvisning till smittskyddslagen. Däremot får man ingen ersättning om man håller friska barn hemma i syfte att de inte ska bli smittade av andra.

– I dagsläget klarar vi av att genomföra alla utbetalningar i utsatt tid men jag vill uppmana alla föräldrar och närstående att i första hand söka information på vår webbplats och inte söka kontakt på telefon om det inte är nödvändigt, säger Alexandra Wallin.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons