Kramdalen startar läsklubb och community

När alla vårens mässor och marknader ställdes in satte sig Emelie och Andreas Sjölander först ner i chock och deppade. – Men vårt motto är att bryta ihop och gå vidare så vi tog fram vår idé om en läsklubb som vi har filat på under en tid, och insåg att nu är helt rätt tid att dra igång den, berättar Emelie Sjölander.
Publicerad 24 mars 2020
Andreas och Emelie Sjölander driver företaget Boksmart och drabbas hårt av den kris som corona för med sig med inställda evenemang och mässor. Men istället för att deppa sätter de kreativiteten i spinn och lanserar nu både läsklubb, Youtube-kanal och ett Instagramkonto för barn med namne ”Kramdalens läsklubb”.
Andreas och Emelie Sjölander driver företaget Boksmart och drabbas hårt av den kris som corona för med sig med inställda evenemang och mässor. Men istället för att deppa sätter de kreativiteten i spinn och lanserar nu både läsklubb, Youtube-kanal och ett Instagramkonto för barn med namne ”Kramdalens läsklubb”.Foto: Privat

Att det är tuffa tider vi möter nu har inte undgått någon, och för familjen Sjölander blev chocken särskilt hård då både Emelie och Andreas arbetar i familjeföretaget som skriver smarta sagor för barn, undervisningsmaterial för skolor, mindfulness och affischer för barn. Några av företagets succéer är de historiska sagorna om våra kungar och drottningar, liksom böckerna om Barnen i Kramdalen, som lär barn att värna om sin integritet och uppskatta varandras olikheter.

– Men nu är det verkligen tuffa tider. Vi hade en fullspäckad vår som såg ut att ha ett väldigt härligt flow. Nu är mailkorgen istället full av avbokningar och varenda mässa är inställd. Alla våra möjligheter till nätverk, att sprida material men också en chans och möjligheter till faktiska intäkter känns som bortblåsta, berättar Emelie.

I chocken väcktes ändå en kreativ vilja till lösningar som nu blir verklighet.

– Vi startar en läsklubb för barn. Den kommer att bli ett ställe där vi kan kommunicera med våra läsare, inspirera till sagostunder och bygga relationer på ett sätt som vi inte har kunnat tidigare. Vår förhoppning är att alla barn ska hålla kvar vid böckerna och upptäcka det magiska med läsning.

Och om idén kändes bra redan innan så blev den desto bättre nu mitt i corona-krisen när många familjer håller sig hemma och aktiviteter har blivit inställda.

– Det här känns så rätt i tiden och vi hoppas också att vi ska kunna inspirera andra företag till att hitta nya lösningar.

Läsklubben kommer att göra utskick en gång i månaden.

– Det adresseras till barnet som får ett utskick 12 gånger per år. Vi har sett på våra egna barn att de springer ut till brevlådan ivriga av glädje om det så handlar om ett brev från banken. Vi vill förstärka den upplevelsen och samtidigt skapa en stark relation till böcker och läsning.

bild 1/8

I varje månadssändning ingår en bok, läs- och skrivinspiration, utmaningar och uppdrag i form av 10 blad.

– Det kan handla om allt från att färglägga, skriva, hitta på nya slut på en saga eller vara detektiv i en bokhylla till att göra ett eget bokomslag. Det finns en sak som är vetenskapligt bevisat och det är att om man är omgiven av böcker, då får man det med sig hela livet, förklarar Emelie.

Inte nog med att Emelie och Andreas startar en läsklubb. Samtidigt startar de också en Youtube-kanal och ett eget Instagram-konto för sina yngre läsare och medlemmar.

– Båda dessa konton kommer att heta Kramdalens läsklubb och vi tänker oss att detta ska bli platser där vi kan kommunicera och visa upp det som barnen skickar in till oss. Det blir en community där barnen själva kan följa oss. Föräldrarna kan känna sig trygga. Där finns inga svordomar, bara lärdomar, förklarar Emelie och berättar om härliga möten med alla barn.

– När vi är ute på författarbesök får vi tusen olika frågor av barnen. Allt från hur man skriver en bok och hur man gör ett bokomslag, till vilka fotbollslag vi håller på. Och nu kan vi via de här kanalerna svara på alla frågor högt som lågt.

Hur det ser ut framöver för eventuella mässor och marknader vet ingen men Emelie är ändå hoppfull.

– Visst finns det mycket uppgivenhet vid sidan om det här projektet, men vi känner att vi gör det vi kan och vi hoppas nu att hösten ska bli riktigt körig istället. Vi hoppas verkligen att det vänder snart och att vi alla lokalt kan stötta och hjälpa varandra nu.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.