Annons

Krispigt fröknäcke

Det här har blivit en riktig favorit hemma hos oss. Ett tag hade jag och 7-åringen som tradition att baka två plåtar fröknäcke ihop varje söndag. Mysigt, gott och nyttigt, tre succéer i en så att säga.
Publicerad 2 april 2020
Foto: Sara Jonasson

Ingredienser - 2 plåtar:

0,5 dl hampafrön

Annons

0,5 dl chiafrön

1,5 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

2 tsk fiberhusk

1 dl bovetemjöl eller majsmjöl

2 krm flingsalt

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

05, dl kokosolja

2 dl kokhett vatten

Annons

Så gör du:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Värm vattnet och låt kokosoljan smält ut i vattnet. Häll den heta vätskan i bunken med övriga ingredienser. Rör om så degen blir kletig och låt sedan stå en stund för att svälla.

Jag brukar dela degen i två delar och kavla ut en deg i taget mellan två bakplåtspapper. Pappret gör att det går enkelt och smidigt att platta ut och jag försöker få degen så pass platt att pumpakärnorna tar emot underlaget och kaveln.

Ta bort det översta pappret och strö flingsalt över.

Grädda mitt i ugnen i ca 45-60 min. Jag brukar försöka vänta in i det sista så de blir riktigt spröda och frasiga. Men det gäller att hålla koll så de inte bränns.

Låt knäcket svalna innan du bryter det i lagom stora bitar.

bild 1/5
Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons