Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kusintrion som fyller 2 år

För två år sedan låg de tre kusinerna sött sovandes i mammas famn. Idag, lagom till 2-årskalaset, sitter de allt annat än stilla och charmar omgivningen med sin härliga energi. Vi har träffat kusintrion som alla tre föddes inom loppet av tre veckor.
2 år senare i samband med morfar Anders kalas. Lite mer utmaning att fånga alla på samma bild. – Vi råkar ju till och med hålla i ”fel” barn, jag håller ju i Ella som är Malins dotter, skrattar Linnea längst till vänster. I mitten Malin med Linneas dotter Sally och till höger Jennie med sönerna Gusten och Sixten, 5 år.
2 år senare i samband med morfar Anders kalas. Lite mer utmaning att fånga alla på samma bild. – Vi råkar ju till och med hålla i ”fel” barn, jag håller ju i Ella som är Malins dotter, skrattar Linnea längst till vänster. I mitten Malin med Linneas dotter Sally och till höger Jennie med sönerna Gusten och Sixten, 5 år.
Foto: Foto: Sara Jonasson

Den 4 april 2018 berättade vi om de tre systrarna Jennie Glantz, Linnea Johansson och Malin Johansson som alla tre fick barn inom loppet av tre veckor. Triss i kusiner och en hel egen föräldragrupp konstaterade vi då, samtidigt som planeringen för det gemensamma dopet var i full gång.

Vi träffade mammorna igen och de nu 2 år gamla kusinerna Sally, Ella och Gusten och fick uppleva ett härligt kaos av barnskratt, lek, gråt och vuxenprat när trippelmorfar Anders fyllde 60 år och alla döttrar med familjer var samlade och uppklädda, som gjort för en gemensam bild på kusinerna.

Men att ta en gruppbild på tvååringar är inte gjort i en handvändning. Och när bilden väl är tagen visar det sig att kusinerna Sally och Ella satt sig i varandras mammors knä.

– Det är så vana vid varandra nu, de är mer som syskon mot varandra, konstaterar mammorna.

Om att vara 2 år...

– Nu är det mycket prat och de härmas och leker mer med varandra. De följer varandra, leker med samma saker och tar saker för varandra, de är som syskon. Det är väldigt mycket ”mitt” nu också, berättar Linnea.

– De vill gärna kramas och sitta nära varandra också, det är mysigt. Och även om de är lika gamla så syns olikheterna mycket mer nu. Sally vill gärna sitta och pilla och plocka mycket medan Gusten gärna kör runt med bilen i full fart, och Ella dansar och showar, hon kan inte sitta still, hon bara springer, beskriver Linnea.

Om att fylla år...

Vi hade 1-årskalas för 50 gäster på Kalmar läns museum, abonnerade så gott som hela restaurangen. Det var på söndagen och på måndagen började vi jobba.

– Det blev så känslosamt. Jag hade skrivit en dikt och gjort ett bildspel, det blev så vemodigt att det var slut. Sen var papporna hemma något halvår samtidigt.

– Vi trodde inte att vi skulle ses så mycket efter föräldraledigheten, men vi träffas säkert en vardagskväll i veckan och även på helgerna.

I år har familjerna delat upp kalasen, vilket i sin tur inneburit att de haft kalas så gott som varje helg i januari och februari. För inte nog med att kusinerna fyller år under den tiden. Då fyller även Annie 25 år och Linnea 30 år, kusinernas morfar Anders 60 år och Gustens pappa Jimmy 35 år.

– Det är kalas jämt. Vi får kanske slå ihop det igen framöver, vi får se.

Om att vara föräldralediga samtidigt...

När systrarna var föräldralediga träffades de gärna och ofta, och spenderade dagarna tillsammans med allt vad det inne bar av fika, sovstunder, blöjbyten och luncher. Fjärde systern Annie som är barnsköterska ryckte också gärna in och hjälpte till och gör fortfarande.

– Så fort de var sjuka ringde vi till Annie som är barnsjuksköterska på Barnkliniken i Kalmar. Vi skickade bilder på små utslag och frågade vad det var. Hon är vår ”1177 2.0”, skrattar systrarna.

– Det var så bra att vi kunde hjälpa varandra. Om en av oss hade haft en dålig natt kunde den få vila medan vi andra tog hand om barnen, minns de.

Ofta gick systrarna samman och planerade dagens fikakorg för att sedan mötas upp någonstans utomhus om vädret tillät, eller på någon av stadens restauranger eller fik som var barnvänliga.

– Vi har försökt luncha ett par gånger, så vi kan ju berätta vilka restauranger vi inte vill rekommendera. Jag minns en restaurang där de sa ”Har ni tre barnvagnar, alltså det är lite overkill. Måste alla komma in?”. Men ofta gick det ändå bra, berättar Jennie.

3 bilder
Gustens storebror Sixten är 5 år och har lärt småkusinerna allt han kan.
KalmarPosten den 4 april 2018 med systrarna och kusinerna i en vilsam ”bebisbubbla”. – Man behövde aldrig känna sig ensam. Vi träffades nästan varje dag och mamma hade semester en dag i veckan och kom och umgicks med oss, inns systrarna Jennie, Linnea och Malin om föräldraledigheten.
2 år senare i samband med morfar .. kalas. Lite mer utmaning att fånga alla på samma bild. – Vi råkar ju till och med hålla i ”fel” barn, jag håller ju i Ella som är Malins dotter, skrattar Linnea.
Gustens storebror Sixten är 5 år och har lärt småkusinerna allt han kan.
KalmarPosten den 4 april 2018 med systrarna och kusinerna i en vilsam ”bebisbubbla”. – Man behövde aldrig känna sig ensam. Vi träffades nästan varje dag och mamma hade semester en dag i veckan och kom och umgicks med oss, inns systrarna Jennie, Linnea och Malin om föräldraledigheten.

Hände det att ni blev ovänner under föräldraledigheten?

– Nej, inte vi, det var bara barnen i så fall, säger Linnea.

– Jag kan inte komma ihåg, sist vi bråkade var vi kanske 14 år, gissar Jennie och tittar på systrarna.

– Ja, när jag snodde dina brallor, skrattar Linnea.

– Vår relation är väldigt bra. Visst, vi är syskon men vi umgås som kompisar. Det gör att vi ändå behåller den där respekten och vi är sällan oense om saker, förklarar Jennie.

Trippel-mormor känd i hela Norden

Mormor i sin tur blev också intervjuad efter KalmarPostens artikel, om rollen som trippel-mormor.

Artikeln som omfattar flera sidor har i sin tur publicerats i Hemmets Journal i både Sverige, Norge och Danmark.

– Mamma var till och med på framsidan. Och på samma framsida var hennes idol Björn Skifs.

– Men mamma hade större bild, hon var så stolt! Trots att hon inte vill vara i centrum, konstaterar Linnea.

3 bilder

Systrarnas tips till föräldralediga

• Skälby 4H
• Paradisverkstadens café
• Lunch på Ikea!
• Leos lekland
• Babysim på Stufvenäs. ”Det var verkligen mysigt och härligt!”
• ”Ofta tog vi bara med oss fika och satt utomhus. Alla tog med sig något så ingen behövde ordna med allt.”
• Eftersom Gustens storebror Sixten ofta var med hittade vi på saker som han kunde vara med på också. Då försökte vi upptäcka nya lekplatser så ofta vi kunde.
• Krusenstiernska trädgården
• Slottsparken
• Alla öppna förskolor kan man åka runt till för att variera och testa flera. Måsen i Kalmar City, Norrliden, Smedby, Lindsdal och ”Trill-in” på Verkstadsgatan. ”Vi producerade brickor till alla i släkten, med alla kusinernas handavtryck.”

Läs mer