GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnor hjälper kvinnor

Den 25 november, på Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, startade kampanjen “Zonta says no!” - en 16 dagar lång protest mot kvinnovåld världen över.
Publicerad 16 december 2019
Mellan den 25 november och 10 december lyser byggnader världen över i orange för att uppmana alla att ta ställning mot våld mot kvinnor. Varje band symboliserar en kvinna som blivit utsatt för våld i Kalmar kommun. Hittills i år uppgår siffran till 217 personer.
Mellan den 25 november och 10 december lyser byggnader världen över i orange för att uppmana alla att ta ställning mot våld mot kvinnor. Varje band symboliserar en kvinna som blivit utsatt för våld i Kalmar kommun. Hittills i år uppgår siffran till 217 personer.Foto: Cajsa Noresson

Kalmar Zontaklubb är ett nätverk för utsatta kvinnor och bjöd in till höstfika på café Porten för att uppmärksamma våldet mot kvinnor, men även deras rättigheter i samhället.

Presidenten för Zonta, Hannele Johansson, hälsade alla varmt välkomna och Kicki Åkesson informerade om Zontaklubben och dess vision. Fyra föreläsare, alla med anknytning till våldet mot kvinnor och kvinnors rättigheter, var inbjudna för att dela med sig av sina erfarenheter.

Först ut var före detta Eu-parlamentarikern Anna Hedh som länge kämpat för kvinnors rättigheter i en mansdominerad värld.

– Det var först när jag började tala männens språk som de började lyssna. Till exempel fick jag dem att inse att om även kvinnor tilläts jobba skulle landets BNP höjas rejält.

Anna Hedh berättar även att våldet mot kvinnor i Europa kostar dubbelt så mycket som hela Sveriges statsbudget per år!

Nästa talare ut var Golshan Afshar som växte upp i Iran, ett land där kvinnor inte har något att säga till om. Det är antingen pappan, mannen eller sonen som förmyndar över henne. 2012 flydde hon med sin pappa till Sverige.

– Jag är så glad att jag kom till Sverige, men det har varit stora omställningar för mig både när det gäller språket och kulturen, men framförallt att inse att även jag som kvinna har rättigheter här.

Golshan Afshar föreläste om hur det som kvinna var att komma från Iran, ett land helt utan kvinnliga rättigheter, till Sverige.
Golshan Afshar föreläste om hur det som kvinna var att komma från Iran, ett land helt utan kvinnliga rättigheter, till Sverige.Foto: Cajsa Noresson

Sedan var det dags för Åsa Adolfsson att berättade om sitt jobb som åklagare i Kalmar.

– Tyvärr väljer kvinnor, som misshandlas av män, väldigt ofta att ta tillbaka sin anmälan, de är helt enkelt för rädda för vad mannen kommer göra med dem.

Åsa spelade även upp ett autentiskt samtal från en kvinna som ringer in till SOS-alarm samtidigt som hennes man misshandlar henne. Det är svårt att fortsätta lyssna när man hör hur kvinnan skriker:

- Han slår ihjäl mig!”

Sist ut var Eva Traore Dahlberg som i samverkan med FN hjälper flickor och kvinnor till ett bättre liv i Burkina Faso.

– Livet här är väldigt olikt det liv vi lever i Sverige. Till exempel om mannen skulle dö ärvs kvinnan av mannens bröder.

Kvällen avslutades med att gemensamt gå ner till bron vid Västerport för att knyta 217 orangea band som en symbol för alla de kvinnor som utsatts för våld i Kalmar kommun hittills i år.

Kalmar Zontaklubb tackade de företag och personer som skänkte vinster till lotteriet samt till de hantverkare som skänkte en del av intäkterna från försäljningen under eventet till Zontas projekt. Alla bidrog därmed till att göra livet lite bättre för våldsutsatta kvinnor

Det var många som slöt upp på dagens sammankomst.
Det var många som slöt upp på dagens sammankomst.Foto: Cajsa Noresson
Cajsa Noresson
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.