Annons

Lägsta andelen trycksår hittills: ”Mycket glädjande”

Den 4 mars, i början av covid-19-utbrottet, genomfördes en nationell mätning av inneliggande patienter med trycksår. Länets sjukhus visade sig ha den bästa statistiken i landet.
Publicerad 21 april 2020
Foto: Victor Cap

På länets sjukhus hade 4 procent av patienterna tryckskador eller trycksår jämfört med riket i stort som låg på 11,3 procent. När det gäller Region Kalmar läns resultat över trycksår som uppkommit på sjukhus var siffran den lägsta hittills, 1,3 procent i jämförelse med rikssiffran låg på 7,8 procent.

– Antalet patienter som fått trycksår under sjukhusvistelsen fortsätter att ligga på en stabilt låg nivå. Att vi nu har den allra lägsta trycksårsförekomsten sedan vi började mäta är mycket glädjande, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Annons

De senaste åren har 5-10 patienter på mätdagen haft trycksår som de fått på sjukhusen. För perioden 2008-2010 låg siffran på 35-50 personer som hade trycksår på mätdagen.

– I förbättringsarbetet för att minska antalet tryckskador ytterligare ligger fokus fortsatt på att hitta riskpatienterna i ett tidigt skede och sätta in förebyggande åtgärder. Idag är det möjligt att se och följa hur trycksårsförekomsten ser ut varje dag på för inneliggande patienter på sjukhusen och detta är ett bra stöd för att tidigt kunna agera, säger Johan Rosenqvist.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons