Annons

Läkare sydde ihop tumme – patient fick bestående men

En man i 60-årsåldern sökte vård på sin hälsocentral på grund av en skärskada i tumbasen. Såret syddes ihop av en läkare utan att göra någon närmade bedömning om mannen kunde böja sin tumme.
Publicerad 8 april 2020
Foto: Pixhill

Någon månad senare sökte mannen återigen vård få tummen inte gick att böja. Mannen fick kontakt med en ortoped och handkirurg som kunde konstatera att böjsenan var av och att det inte var möjligt att återställa funktionen.

”En lärdom är att djupa sårskador som har närhet till senor, nerver och blodkärl måste undersökas noga för att kunna behandlas korrekt i tidigt skede för att undvika kvarstående funktionsnedsättning”, skriver Region Kalmar län om händelsen.

Chefläkare Mattias Alvunger inom primärvården har gjort en anmälan enligt lex Maria med anledning av bristande bedömning av skärskadan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons