GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil

Landstigning med spår än idag

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa steg i land vid Stensö udde i Kalmar och i vår stad finns en rad minnesmärken och monument som håller detta minne vid liv. Om detta berättar nu skolbibliotekarien Richard Ohlsson, Stagneliusskolan, i sin nya bok Gustav Vasa i Kalmar som släpps i början av februari.
Richard Ohlsson
Richard Ohlsson
Foto: Sara Jonasson

Richard Ohlsson

Ålder: 57
Familj: Min fru Inga och barnen Mathilda, David och Jakob, samt borderterriern Dante.
Bor: Lindsdal
Uppväxt: Kalmar
Yrke: Bibliotekarie
Beskriv dig själv: Tänker efter före
Aktuell: Med boken Gustav Vasa i Kalmar, som kommer ut i februari på Solvändan förlag.

Godmorgon, när klev du upp idag?

– 06.30.

Vad står på din frukostbricka?

– Ingenting. Jag äter inte frukost.

Hur startar du helst dagen?

– Det gör jag helst genom att sova tills jag vaknar av mig själv. Då mår jag som allra bäst.

Vilken tid gillar du bäst?

– Jag tycker om sommaren, när allting väcks till liv och dagar då sommaren inte kan vara sommar mer.

Du är aktuell med en bok om Gustav Vasa, berätta mer!

– Tanken har funnits rätt länge. I boken finns en bild av en takmålning som finns här i Stagneliusskolans aula och målades till invigningen 1933 av Einar Forseth. För några år sen hade vi en samling där och jag satt och tittade på de här målningarna. Där var Gustav Vasa och det stod 1520. Då kom jag på att det är snart 500 år sedan och där väcktes tanken om att uppmärksamma detta. Jag vill berätta vad det har inneburit för Sverige och Kalmar, hur Kalmar har försökt hålla det vid liv genom monument i staden. Vi har ju bland annat Gustav Vasa-bänken, Gustav Vasaloppet, Vasaskolan, Vasagatan och de stora monumenten Vasabrunnen på Larmtorget, monumentet i Stadsparken och den stora minnesstenen på Stensö.

Har du stött på något spännande under projektet med boken?

– Det är nog att det finns en mindre och mer okänd sten på Stensö, från 1804, när den franska tronpretendenten, sedermera Ludvig XVIII var på besök under sin landsflykt efter Franska revolutionen. Han bodde då på länsresidenset och krävde bland annat att han skulle få gå ut på Stensö udde, han var nämligen ett stort fan av Gustav Vasa och ville i alla fall få vara på samma plats som Vasa. Det är ju ingen som riktigt vet var Vasa landsteg, men då pekade man ut den där stenen, och när Ludvig åkte härifrån lämnade han pengar till att rista in att han hade varit där. Den ligger kvar där väl dold nere i vattenbrynet bland vass och enbuskar.

Hur många böcker har du skrivit?

– Detta blir min 18:e bok. Jag har alltid velat skriva böcker men den första skrev jag ihop med en lärare på Stensöskolan, när jag arbetade där. Den hette "Research på internet" och kom ut 2000, sen har det flutit på. Min andra bok kom ut 2007 och sen dess har jag varit väldigt produktiv. Hittills har jag bara skrivit facklitteratur men mitt kommande projekt är inom den skönlitterära genren. Jag har försökt skriva skönlitterärt tidigare men de har rätt snabbt hamnat i den berömda byrålådan.

Vilken genre fastnar du själv för?

– Jag läser det mesta men är väldigt svag för science fiction. Sen läser jag mycket ungdomsböcker för arbetets skull. Men jag läser däremot inte deckare, det har aldrig varit min genre.

Din första läsupplevelse?

– Det var i 13-årsåldern när jag läste Tolkiens Sagan om ringen. Det var en riktig läsupplevelse. Vi var ett par killar som läste boken samtidigt och vi levde, åt och sov med de där böckerna långt efter att man hade läst dem.

Person/personlighet du ser upp till?

– Jag beundrar Greta Thunberg för hennes mod och engagemang. Hon har ju verkligen satt saker och ting i rörelse i en fråga där saker och ting behöver sättas i rörelse.

Motto?

– Det får bli en textrad från punkgruppen The Clash: ”Go easy, step lightly, stay free”.

Hur varvar du ner?

– Genom att läsa, skriva och flugfiska. Det finns inget mer rofyllt än att stå utvadad i ett vackert vattendrag med flugspöt i handen och bara vara just där - i vattnet och stunden.

Läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Just nu, vid tillfället för den här intervjun, lyssnar jag på Leonard Cohens postumt utgivna skiva "Thanks for the dance". Jag tittar på serierna Watchmen och His Dark Materials och läser om Harry Martinsons epos Aniara (för vilken gång i ordningen vet jag inte). Ser fram emot att läsa Matilda Gustavssons bok Klubben.

Jobb i ditt nästa liv?

– I mitt nästa liv har jag vunnit så mycket pengar på lotto så att jag inte behöver arbeta, utan kan ägna mig åt det som verkligen gör livet värt att leva.

Vem skulle du ta med till en öde ö?

– Min familj förstås, och även om han har varit död i några år så skulle jag velat ha med mig filosofen Robert Nozick. Vi tycker inte likadant i någon fråga men jag är övertygad om att våra diskussioner skulle ha blivit mycket intressanta.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Filosofen Peter Singer, fysikern Ulf Danielsson och författaren P C Jersild. Vi skulle prata om de stora frågorna: livet, döden och universum.

Vad skulle du bjuda på?

– Kroppkakor.

Vad är fredagsmys för dig?

Något gott att äta och sedan sträcka ut mig i soffan framför en bra film med en påse ostbågar.

Vad gör du om tio år?

Om tio år är jag pensionär, så då har jag ännu mer tid att läsa, skriva och flugfiska.

Läs mer