Annons

Länsstyrelsen efterlyser gröna grodor

Länsstyrelsen i Kalmar län ber om allmänhetens hjälp med observationer av tre gröna groddjur – grönfläckig padda, gölgroda och ätlig groda.
Publicerad 3 februari 2020
Grönfläckig padda och en gölgroda
Grönfläckig padda och en gölgrodaFoto: Länsstyrelsen i Kalmar län

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att djuren är hotade och att det behövs bättre kunskap för att kunna hjälpa dem. Nu efterlyser Länsstyrelsen allmänhetens observationer om var de gröna grodorna finns i länet. Om du känner till någon plats i länet med gröna groddjur vill länsstyrelsen att du rapporterar in det till dem.

Den grönfläckiga paddan var under 1800-talet vanlig på Öland men försvann helt under 1990-talet. Sedan 2003 arbetar länsstyrelsen med att återintroducera den på ön. Söder om Kalmar finns det sedan några år tillbaka ätlig groda. Den finns naturligt i Skåne och grodor därifrån har flyttats till länet utan tillstånd. Gölgrodan upptäckes under 2018 i Västerviks kommun och var då helt ny i länet. Den har fram till dess bara varit känd från Norra Uppland och från ett kärr i Östergötland.

Annons

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons