Annons

Låt påsken blomma i gult

Sprid glädje och strålande stämning i hemmet i påsk, med hjälp av några av våra gulblommande favoritväxter.
Publicerad 10 april 2020
bild 1/9
Tete-a-tete i fint stilleben.
Gula tulpaner med forsythia.
Narcisser ger glädje och energi.
Duka fint med narcisser.
Gula tulpaner med forsythia till påsk.
Gör en egen komposition till entrén med tete-a-tete.
Begonia i vas.
Tulpaner i blandade färger är alltid ett lyckat koncept.
Tete-a-tete i fint stilleben.
Gula tulpaner med forsythia.

Begonia – gul som en sol

Det finns många olika typer av begonia men den vi använder för att lysa upp till påsk är Begonia x hiemalis. Den finns i många olika färgnyanser och till påsk såklart i vackert gula nyanser. Den passar förnämligt båda att ställa på fönsterbrädan, på bordet som alternativ till en blombukett samt i uterummet och på den inglasade balkongen så länge det inte blir för kallt på natten.

Annons

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Du behöver inte vattna så ofta, begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring vid varje vattningstillfälle under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg är det bäst att plocka bort vissna blommor.

Tips! Begonia blommar rikligt så nyp av en stjälk och sätt i en liten glasvas. Det blir en söt installation som passar lika bra på bordet som i fönstret. Foto: Lina Arvidsson

Foto: LINA ARVIDSSON

Minipåskliljor Tête-à-tête – tålig blomsterlök

En av de allra mest påskiga växterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder. ’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att jobba med. Den håller formen bra, är robust och går dessutom lätt att dela till enskilda lökar lämpliga för pyssel.

Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus, men blommorna håller bättre ju svalare det är. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet, påskbordet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning.

En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.

Tips inne! Plocka ut minipåskliljorna ut krukan och dela försiktigt på lökarna. Placera dem sedan en och en i vackra glas, en äggkopp eller annan liten vacker skål. Mycket dekorativt! Foto: Annika Christensen

Tips ute! Minipåskliljor är fina att använda på gravplatsen där de lyser upp, och även här blommar år efter år, förutsatt att de kan planteras ner i jorden.

Foto: Foto: Åsa Myrberg

Tulpaner – snittblomman framför andra

Svenskarnas mest älskade snittblomma är utan tvekan tulpanen och det finns fortfarande gott om svenskodlade tulpaner. Under påsken är utbudet stort och det finns många härliga sorter att välja bland. Gula tulpaner är såklart en klassiker till påsk, men orange, lila, vita och blandbuketter är också mycket populära. Tulpaner är fina helt för sig själva, men också tillsammans med grenar från trädgården. Gulblommig forsythia eller körsbärskornell förstärker det gula och spirande björkris passar fint till påsk.

Annons

Tips! Släktingar och vänner som du inte har möjlighet att besöka kan du istället skicka en bukett tulpaner till. Det kommer garanterat att lysa upp deras tillvaro. Säg till när du beställer tulpanerna att du önskar svenskodlade och allra helst lokalodlade tulpaner, så stöttar du våra svenska odlare så att de även finns kvar nästa påsk. Foto: Blomsterfrämjandet.

Foto: Sjoerd Eickmans
Blomsterfrämjandet
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons