Låt påsken blomma i gult
Begonia – gul som en sol
Det finns många olika typer av begonia men den vi använder för att lysa upp till påsk är Begonia x hiemalis. Den finns i många olika färgnyanser och till påsk såklart i vackert gula nyanser. Den passar förnämligt båda att ställa på fönsterbrädan, på bordet som alternativ till en blombukett samt i uterummet och på den inglasade balkongen så länge det inte blir för kallt på natten.
För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Du behöver inte vattna så ofta, begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring vid varje vattningstillfälle under blomningen ger bäst resultat. För att blomman ska vara riktigt snygg är det bäst att plocka bort vissna blommor.
Tips! Begonia blommar rikligt så nyp av en stjälk och sätt i en liten glasvas. Det blir en söt installation som passar lika bra på bordet som i fönstret. Foto: Lina Arvidsson
Minipåskliljor Tête-à-tête – tålig blomsterlök
En av de allra mest påskiga växterna är minipåsklilja eller Narcissus ’Tête-à-tête’ som dess vetenskapliga namn lyder. ’Tête-à-tête’ är en relativt låg, småblommig sort med näpna blommor som är lätt att jobba med. Den håller formen bra, är robust och går dessutom lätt att dela till enskilda lökar lämpliga för pyssel.
Påskliljan är tålig för låga temperaturer så även om det är snö och någon minusgrad ute klarar den sig fint. Minipåskliljan fungerar även bra att använda inomhus, men blommorna håller bättre ju svalare det är. Så oavsett om det gäller trappan, uterummet, påskbordet eller fönsterbrädan sprider de små gula solarna glädje och påskstämning.
En bonus med minipåskliljorna är att när de väl har blommat över kan de planteras ut i trädgården eller på odlingslotten, där de lever vidare och bjuder på vårblomning år efter år.
Tips inne! Plocka ut minipåskliljorna ut krukan och dela försiktigt på lökarna. Placera dem sedan en och en i vackra glas, en äggkopp eller annan liten vacker skål. Mycket dekorativt! Foto: Annika Christensen
Tips ute! Minipåskliljor är fina att använda på gravplatsen där de lyser upp, och även här blommar år efter år, förutsatt att de kan planteras ner i jorden.
Tulpaner – snittblomman framför andra
Svenskarnas mest älskade snittblomma är utan tvekan tulpanen och det finns fortfarande gott om svenskodlade tulpaner. Under påsken är utbudet stort och det finns många härliga sorter att välja bland. Gula tulpaner är såklart en klassiker till påsk, men orange, lila, vita och blandbuketter är också mycket populära. Tulpaner är fina helt för sig själva, men också tillsammans med grenar från trädgården. Gulblommig forsythia eller körsbärskornell förstärker det gula och spirande björkris passar fint till påsk.
Tips! Släktingar och vänner som du inte har möjlighet att besöka kan du istället skicka en bukett tulpaner till. Det kommer garanterat att lysa upp deras tillvaro. Säg till när du beställer tulpanerna att du önskar svenskodlade och allra helst lokalodlade tulpaner, så stöttar du våra svenska odlare så att de även finns kvar nästa påsk. Foto: Blomsterfrämjandet.