Annons

Livsmedelsenheten kontrollerar restauranger – tolv klagomål

Hittills har livsmedelsenheten följt upp tolv stycken klagomål från allmänheten om verksamheter i kommunen som inte följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Publicerad 7 maj 2020

I början av april betonade smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att att det är viktigt att individer och näringsidkare gör det som krävs för att dämpa smittspridningen av det nya coronaviruset. De verksamheter som inte följer anvisningarna riskerar att få stänga ner tills man vidtagit åtgärder.

– När de nya riktlinjerna kom skickade vi ut det till butiker och restauranger. Sen har vi haft kontakt med alla på telefon och berättat vad som gäller, säger Ingeborg Nikkanen, enhetschef vid Kalmar kommuns livsmedelsenhet.

Annons

Sedan dess har kommunens livsmedelsinspektörer kontrollerat ett stort antal restauranger, kaféer, pizzerior och butiker. Hittills har livsmedelsenheten följt upp tolv stycken klagomål från allmänheten om verksamheter i kommunen som inte följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi har kontrollerat klagomålen och bollat med ägarna. Ofta får vi titta på möbleringen så att det är tillräckligt avstånd och att det är skyltat samt att personalen känner till rutinerna. Sedan har vi följt upp det och ser om de har förbättrat sig. Det har vi gjort ett flertal gånger på flera ställen. Vi har fått bolla med vissa mer än andra och vi har bevakning på vissa ställen.

När temperaturen stiger kommer det att göras fler kontroller, framförallt på uteserveringarna.

– Vi har kvällskontroller och kommer att fortsätta med det. Vi kommer att göra kontroller på helger och vardagskvällar för att se att det fungerar. Ju varmare det blir, desto mer folk är det ute. På vissa ställen har man vakter och personal som säger till. Det är svårt när det är sällskap som kommer, men det spelar ingen roll, man ska hålla avstånd inom sällskapen också.

Alla kontroller rapporteras till smittskyddsläkare som kan ta beslut om att tillfälligt stänga en verksamhet.

– Vi har rapporterat alla kontroller till smittskyddet och de har varit lite oroliga ibland, men de har sett att när vi följer upp så har man vidtagit åtgärder. De är nöjda med det och vi fortsätter att ha en dialog.

– Nu vet restauranger och pubar vad som gäller, nu gäller det bara att gästerna respekterar det. Förhoppningsvis lättar det så småningom, men vi får hålla i ett tag till.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons