Lokal kökschef blev tvåa i Årets viltkock

I helgen avgjordes tävlingen årets Viltkock och Viltkrog. Stufvenäs gästgiveris kökschef Henrik Jansson lyckades knipa andraplatsen.
Publicerad 28 januari 2020
På bilden ses från vänster Torsten Mörner, Johan Bjurström, Henrik Jansson, Magnus Åkerström, K-C Wallberg samt Gert Klötzke.
På bilden ses från vänster Torsten Mörner, Johan Bjurström, Henrik Jansson, Magnus Åkerström, K-C Wallberg samt Gert Klötzke.Foto: Eriksberg Vilt & Natur

I helgen avgjordes tävlingen årets Viltkock och Viltkrog. Arrangörerna för tävlingen är Svenska Viltmatakademin, Mårdskog & Lindqvist och Eriksberg Vilt & Natur i samarbete med Svenska Jägareförbundet som med tävlingen vill höja intresset och kunskapen om viltkött.

I kategorin årets viltkock deltog Stufvenäs kökschef Henrik Jansson som i tuff konkurrens knep andraplatsen.

– Det känns jäkligt kul. Jag har inte tävlat individuellt på en sådan nivå tidigare. Det är ett annat sätt och väldigt roligt. Det är en viss press, samtidigt som det går en jury och tittar och bedömer hur du använder råvaran. Det var väldigt lärorikt, säger Henrik Jansson.

Rätten Henrik lagade bestod bland annat av fänkålssotad dovhjortrygg med fänkålskokt rödbetskräm.

– Det är kul för att det är ett hållbart tänk att använda mycket vilt. Det finns i vår närhet, så varför inte använda det. Det är bra att kunna ta vara på det vi har. Allt som är lokalt eller vilt blir roligare att laga,. Man vet att det kommer från trakten och att det inte har skeppats över halva jorden.

Johan Bjurström från Gammelgården i Sälen stod som vinnare. Juryn, som bestod av K-C Wallberg, Anders Levén, ordförande Gert Klötzke, Anna Gidgård och Jörgen Andersson bedömde två rätter i kategorin "vardag" och "fest".

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.