Majblomman i kris trots digitalt rekord: ”Vägrar svika barnen”

I vår kommer det inte att finnas barn med majblommor på gator och torg. Försäljningen av fysiska majblommor är uppskjuten till hösten på grund av den rådande pandemin. Majblomman beskriver det som en katastrof för alla barn i familjer med utsatt ekonomi då Majblomman är ett stort stöd för barnen inför sommaren.
Publicerad 5 maj 2020
Foto: PernillaW / Mostphotos

Därför har man nu startat en digital insamling som pågår till 13 maj.

– Coronakrisen tvingade oss att ställa om på bara några veckor, och hittills har den digitala insamlingen gått över förväntan. Vi har gått från noll till över 5 miljoner insamlade kronor på en dryg vecka. Skolbarn, idrottsklubbar, kompisgäng, företag och många andra har startat insamlingar och säljer digitala blommor. Det känns inspirerande och hoppfullt att så många människor väljer att engagera sig för Majblommans arbete för att motverka barnfattigdomen i Sverige, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve i ett pressmeddlande.

Trots att den digitala insamlingen har gått bra kan den ändå inte mäta sig med den fysiska majblommeförsäljningen.

– Det var väntat. Att köpa majblommor av barn är en institution sedan början av förra seklet. Den digitala insamlingen kommer inte i närheten av skolbarnens insats. Förra året samlade de in 67 miljoner kronor på två veckor. Vi håller alla tummar för att barnen kan genomföra en insamling efter sommaren men på grund av pandemin kan vi inte ta det för givet. Därför hoppas vi att de digitala insamlingarna fortsätter att öka och samla in mer pengar, för de behövs mer än någonsin nu. Intäkterna från insamlingen delas ut till barn lokalt och går till Majblommans arbete för att påverka barns rättigheter nationellt.

– Minsta lilla initiativ är välkommet, och betyder att vi kan stötta fler barn inför sommarlovet. Majblomman ska överleva. Vi vägrar svika barnen, säger Tove Lindahl Greve

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.