Majoriteten av barn med autism har begränsade möjligheter till fritidsaktiviteter

Enligt en färsk Novusundersökning har sex av tio barn med autism svårt att hitta fritidsaktiviteter som kan möta deras behov.
Publicerad 18 februari 2020
Foto: cocoparisienne - Pixabay

Därför lanserar nu Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet projektet Hela Spektrat för att ge fler barn med autism tillgång till en givande fritid.

– I dag finns det tyvärr ett glapp mellan de behov som barn med autism har och stödet som de kan få i samband med fritidsaktiviteter. Därför vill vi hjälpa fler barn med autism att få känna delaktighet och glädje i en ibland tuff vardag, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag i ett pressmeddelande.

Projektets fokus ligger i att barn med autism ska få tillgång till en givande fritid.

– Att barn med autism inte har en fungerande fritid är ett underbetyg. För att kunna delta i samhället på samma villkor som andra är det otroligt viktigt att alla barn med autism får rätt anpassningar och stöd, säger Ulla Adolfsson, ordförande på Autism- och Aspergerförbundet.

Novusundersökningen visar att de främsta önskemålen från föräldrarnas sida är att det finns en nära dialog med både föräldrar och barnet. Anledningen är att föräldrarna är experter på vad just deras barn har för behov.

– Vi vet att många fritidsledare och tränare så klart vill ge rätt stöd för barn med autism men att de ofta saknar rätt verktyg. Det vill vi ändra på genom projektet Hela Spektrat, säger Agneta Söder, expert på barn och unga, Autism- och Aspergerförbundet.

Om Hela Spektrat

Hela Spektrat är en större satsning initierad av Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet med syfte att skapa en tillgänglig fritid för barn med autism. Projektet innehåller kunskapshöjande seminarier för allmänheten och specialanpassade läger för barn med autism och deras familjer.

Undersökningen genomfördes i december 2019 av Novus på uppdrag av Autism-och Aspergerförbundet och Min Stora Dag. Totalt har 1 380 personer som är medlemmar i Autism- och Aspergerförbundet svarat på enkäten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.