Många fall av magsjuka – ätit ostron

Under december och januari är det ovanligt många som blivit sjuka efter att ha ätit ostron, framförallt handlar det om franska ostron som orsakat sjukdom, detta rapporterar Livsmedelsverket.
Publicerad 16 januari 2020
Foto: Iaroslav Danylchenko

Det har varit utbrott av magsjuka i flera länder, bland annat i Sverige. Symtomen har i de flesta fall stämt med de för norovirus, även kallat vinterkräksjuka. I en del fall har det även kunnat bekräftas med hjälp av mikrobiologiska analyser och de personer som har blivit sjuka har ätit ostron. Sammanlagt är det ett sjuttiotal personer som hört av sig till sjukvården och sökt hjälp. Det kan dock vara fler som varit sjuka utan att ha kontaktat sjukvården.

Det har även påvisats norovirus i ostron i de prov som analyserats av Livsmedelsverket och i andra länder.

I Frankrike har flera av de fiskeområden som levererat ostron stängts. I Frankrike har hundratals personer blivit matförgiftade av ostron under december och januari. Svenska myndigheter hjälper till i ett internationellt utredningsarbete för att spåra var ostronen som orsakat sjukdom i Sverige kommer ifrån.

I en del av fallen i Sverige är det svenska ostron som misstänks ha orsakat magsjukan.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.