Många kvinnor över 80 känner stor otrygghet i sitt bostadsområde

Publicerad 24 februari 2020

Enligt en ny statistisk analys från Brottsförebyggande rådet, Brå, känner sig var tionde pensionär i landet sig så pass otrygg i sitt bostadsområde att de avstår att gå ut kvällstid. Det motsvarar omkring 200 000 människor, detta rapporterar Hem och Hyra.

– En delförklaring till varför framför allt äldre personer känner sig otrygga kan vara att de är mer sårbara, och därmed rädda för konsekvenserna som skulle uppstå om de faktiskt blev utsatta för brott, säger Sofie Lifvin, utredare på Brå till Hem och Hyra.

Enligt undersökningen känner sig äldre kvinnor betydligt mer otrygga än äldre män. De äldre männen känner sig snarare tryggare än rikssnittet. Hela 44 procent av kvinnorna i åldern 80-84 känner otrygghet i sitt eget bostadsområde och hälften av dessa upplever sådant obehag att de helt avstår från att gå ut på kvällen. Samtidigt är äldre personer mindre brottsutsatta än befolkningen i snitt.

– Man kan med andra ord känna sig otrygg trots att man inte har utsatts för brott, säger Sofie Lifvin till tidningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.