Manipulerade bilder och videor växande problem

Publicerad 24 februari 2020

Nio procent av befolkningen har fått bilder på sig själva stulna och upptäckt dem på en falsk profil. Det visar en nationell undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Dina Försäkringar.

Foto: Pixhill

Dessutom har mer än var femte svensk en bekant som blivit utsatt för att någon stulit deras bilder och skapat en falsk profil på exempelvis Tinder, Facebook eller Instagram.

Förutom att fotostölder blir vanligare är ett nytt fenomen på frammarsch – deepfake. Det är att bedragare och bluffmakare skapar manipulerade videor med kändisar i syfte att vilseleda konsumenter eller för att uppvigla folk i propagandasyften.

– Möjligheten av att vara anonym på internet i kombination med lättillgänglig teknologi gör att hackade konton, stulna bilder, falska profiler och id-kapningar är ett växande problem. Det sker flera hundra digitala bedrägerier varje dag och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har dessutom närmare två miljoner svenskar någon gång utsatts för brott via nätet, säger Tomas Roos, kommunikationschef på Dina Försäkringar, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 8 av 10 svenskar inte känner till att olika försäkringsbolag erbjuder försäkringar och rådgivning i frågor som handlar om just näthat och kränkningar.

– Idag är deepfake inget större problem för allmänheten men i takt med att tillgängligheten av lättanvända och sofistikerade digitala verktyg ökar, samt att missbruket av identiteter blir allt vanligare, är det ett område vi bevakar, säger Elin Lindroth som jobbar på cxLoyalty, som är specialiserade på identitets- och integritetsskydd.

Tips från Dina Försäkringar om hur du identifierar manipulerat innehåll och hur du kan öka din säkerhet på nätet:

Deepfake

• Personen blinkar inte normalt i en video (men detta håller på att ändras)

• Hudtonen är ojämn

• Läpparna är inte helt synkade

• Reflektioner i ögonen är påtagliga

• Tänder och smycken kan se onaturliga ut

Tips för att öka din nätsäkerhet

• Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon via internet

• Ha inte samma lösenord för flera plattformar

• Tänk på att bilder som laddas upp på nätet stannar kvar på nätet

• Var uppmärksam på tävlingar i sociala medier

• Kolla med ditt försäkringsbolag om de erbjuder näthjälp

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.