1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Misstänkt djurplågeri var naturvårdsprojekt

Mörbylånga jaktvårdskrets försöker glesa ur beståndet av kråka och korp för att främja vadarfåglarnas överlevnad.
Foto: Jörgen Olsson / Mostphotos

I fredags fick polisen in en anmälan om djurplågeri i Färjestaden.

– En person anmäler att en okänd person stängt in en kråka i en fågelbur. Buren var lite undangömd och när personen gick fram och tittade satt en kråka i buren, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson vid polisen.

Det handlar dock inte om att en privatperson stäng in en kråka i buren utan en del i ett projekt för att främja vadarfåglars överlevnad.

– Det här började som ett lokalt naturvårdsprojekt i samarbete med Länsstyrelsen. Det är Mörbylånga jaktvårdskrets som startat det här genom eldsjälar som är förtjusta i vadarfåglar. Man funderade på vad vi som jägare kunde göra och då kom vadarprojektet till som handlar om att ta bort predatorer som kråka, korp, mård/mink, räv och grävling i områdena, säger Erica Lindquist, ordförande Mörbylånga jaktvårdskrets.

– Till exempel har Rödspoven haft en vikande trend nedåt i 50 år men efter vadarprojektet har det för första gången vänt uppåt på en plats i världen och det är på södra Öland och i Mörbylånga. Det är vi mäkta stolta över.

Syftet med burarna är att glesa ut bestånden på kråka och korp. En kråka sätts i en bur som sedan placeras inom ett kråkrevir.

– Revirkråkorna känner sig hotade och går i fällan. Lockfåglarna sitter inte där mer än 24 timmar och fällorna vittjas varje kväll. Fällorna är typgodkända av Länsstyrelsen. De är märkta med kontaktuppgifter men ibland bleks märkningarna.

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Öland

Pelle Aldestam "tvingas” ställa in – rasar: ”Det är för jävligt”

Riktar skarp kritik till kulturministern.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Öland

Misstänkta för grovt fornminnesbrott på fri fot

Tre män misstänks ha ägnat sig åt storskalig systematisk vrakplundring i vattnet utanför Öland. Nu har de släppts på fri fot.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.