Annons

Närmare 50 000 personer har blivit varslade

Sedan 1 mars fram till början av april har nästan 50 000 personer blivit varslade om uppsägning.
Publicerad 6 april 2020
Foto: Peter Kroon

Med anledning av den pågående pandemin har antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen ökat i rasande takt. Mellan 30 mars och 5 april har Arbetsförmedlingen registrerat 12 733 personer som varslats om uppsägning.

Mellan 1 mars och 5 april har 439 personer i Kalmar län blivit varslade om uppsägning.

Annons

– Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Det är främst personer inom hotell- och restaurangverksamhet, bemanning, transport samt information och kommunikation som berörs. Personer som blivit varslade om uppsägning har ännu inte blivit av med jobbet, men till följd av coronakrisen drabbas tim- och visstidsanställda redan nu. Antalet nyinskrivna arbetslösa ökar i allt snabbare takt och under perioden 30 mars till 5 april skrev 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen.

– Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Annika Sundén.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons