GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nattsångaren första boken i serie om Ölandsbrott

När den skickliga polisutredaren Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 16 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma. I sin åttonde bok Nattsångaren skriver Kalmarbördiga Johanna Mo för första gången om miljöerna hon själv vuxit upp i.
Publicerad 9 maj 2020
Johanna Mo är uppvuxen i Lindsdal, men flyttade till Stockholm direkt efter gymnasiet. Nu återvänder hon litterärt till sina hemtrakter, genom boken Nattsångaren som utspelar sig på Öland.
Johanna Mo är uppvuxen i Lindsdal, men flyttade till Stockholm direkt efter gymnasiet. Nu återvänder hon litterärt till sina hemtrakter, genom boken Nattsångaren som utspelar sig på Öland.
Foto: Sofia Eckerblad

Med rötterna i Lindsdal och farföräldrarnas hästgård på Öland, gör Johanna Mo som huvudpersonen i sin bok och återvänder till sitt ursprung efter flera år i storstaden. Och redan i första kapitlet känner vi igen oss i känslan av att köra över Ölandsbron till Öland.

– Det var faktiskt någon beskrev det där för mig, hur stark den upplevelsen kan vara, att”nu är jag på väg hem”, berättar Johanna.

Johannas debutbok gavs ut 2007 på Modernista förlag och var en prosalyrisk samling, följd av en roman utgiven på samma förlag.

– Sen bestämde jag mig för att byta spår till spänning och därefter har det blivit fyra böcker i en serie om Helena Mobacke, som utspelar sig i Stockholm. Liksom en fristående deckare, också i huvudstaden.

”Läsarna ska slukas med, spänning är en bra genre för det”

Att det blev spänningsspåret var inte på något vis en slump.

– Spänning var det jag själv började läsa. Jag har velat bli författare sen jag var 10 år och brukade gå till biblioteket själv med min trave böcker och byta. Jag läste Agatha Christie och Stephen King. Men när jag själv skulle börja skriva var jag ung och ambitiös och tänkte att jag skulle skriva ”den stora romanen”. Men så landade jag lite i vad jag faktiskt vill och jag vill skapa de där läsupplevelserna jag hade när jag var liten, att läsarna ska slukas med, och spänning är en bra genre för det.

– Spänning har också de ämnen jag vill skriva om som skuld och sorg.

Den 10 juni släpper Johanna Mo den första av åtminstone tre i en serie som ges ut av Romanus & Selling, Bonnierförlagen. Boken Nattsångaren är en kriminalroman med lika mycket fokus på karaktärerna och den parallella storyn om polisen Hanna Duncker vars pappa dömdes för att ha mördat en kvinna, som på själva brottet. Johanna tillbringade sommarsemestern 2019 på Öland, för att uppleva miljöerna och platserna som läsaren får följa med till i boken.

– Jag har varit mycket på Öland och besökt alla platser jag har med i boken. Jag hade en tanke innan om var min huvudperson skulle bo och var offret skulle hittas och så vidare. Men det var svårare än jag trodde att hamna rätt här. Min första tanke var att offret skulle hittas vid Dröstorps ödeby, men dit går ju inte att komma med bil. Min andra idé insåg jag, när jag väl var där att den inte låg tillräckligt avsides. Till slut blev det rastplatsen vid Möckelmossen.

Vilka andra platser vi får uppleva i boken vill vi inte avslöja men vi kan berätta så mycket som att bokens huvudperson, en polis, bor i byn Kleva på södra Öland.

– Där gick jag faktiskt lite på namnet, att det är ett så fint bynamn, berättar Johanna. Förutom att byn har rätt storlek och ligger nära havet.

Taximordet alla minns

För Johanna är det över 20 år sedan hon bodde i Kalmarområdet. Ändå är detta första gången som Öland får stå i händelsernas centrum för Johannas böcker.

– Det är först nu jag tycker om att se tillbaka. Tidigare ville jag skriva om den nya miljön i storstaden och det som jag var nyfiken på. Jag åkte tillbaka till Öland och Kalmar flera gånger förra året och tycker verkligen om det.

Bokens huvudperson Hanna är nära anhörig till någon som har dömts för mord, något som också Johanna själv har erfarenhet av. När Johanna var 15 år var hennes storasyster tillsammans med en av killarna som var med och dömdes för det sk ”Taximordet” på Dusanka Petrén – en händelse som väckte stor uppmärksamhet i hela landet, bl a då gärningsmännen som var tre unga killar från Kalmar, var tidigare ostraffade och inte hade någon koppling till tvåbarnsmamman som de mördat. Det visade sig senare i utredningen att de fått betalt av Dusankas exman för att mörda henne.

– Tidigare har jag nog känt att det inte var min historia på något sätt, men den har ändå följt med mig. Alla i stan pratade om det samtidigt som vi i familjen inte kunde prata om det, det var för stort och för nära.

Johannas syster fortsatte att vara tillsammans med den här killen i 10 år. Han var den som pressen döpte till ”hjärnan” och var inte med under själva mordet. – Det var detta faktum som min syster använde för att kunna fortsätta vara tillsammans med honom och vi umgicks med hans familj. Jag jobbade på samma café som en av de som sedan dömdes för mordet och det är klart att den upplevelsen följt med mig även i vuxen ålder.

– Det jag framför allt använt till boken är insikten att på ytan vanliga människor dödar och av banala skäl. Det är en så fruktansvärd handling att ta en annan människas liv. Relationen min syster hade med den här killen var inte sund, och hon kom som tur var ur den. Det jag genom Hanna Duncker vill skildra är gråzonerna. Till en början hade hon en bra uppväxt. Hon älskade sin pappa, och så hamnar han i fängelse för att ha dödat en annan människa. Hur tar man sig vidare därifrån?

Johanna Mo
Johanna Mo
Foto: Sofia Eckerblad

Om att möta det förflutna

Nu är det nästan 30 år sedan mordet skakade Sverige och Johanna beskriver hur hennes arbete med boken också har gjort att hon lättare kunnat prata med sin mamma oh syster om det de upplevde då.

– Jag har fått veta saker jag inte visste då eller förstod. Till exempel gick min mamma upp vid 05 varje morgon för att hinna läsa tidningen innan oss andra, så hon kunde förbereda sig. Låtsas att det var en normal frukost sedan, där det som stod i tidningen inte betydde något. Våra yngre syskon fick till en början inte veta. Mamma har också beskrivit hur folk pratade på jobbet och om känslan av att vara den lite utfrusna eftersom ingen vågade prata med henne om det.

Mordet som sådant har ingen roll i Nattsångaren, förtydligar Johanna.

– Jag närmar mig det mer ämnesmässigt, hur det är att ha en anhörig som faktiskt dömts för mord och i boken är det huvudpersonens pappa. Det handlar mycket om att möta det förflutna och under arbetets gång har jag besökt Polisen i Kalmar och bland annat kunnat prata med de om detta. Hur man agerar när man har koppling till någon i fallet man utreder, förklarar Johanna.

Grönhögen nästa

Boken Nattsångaren släpps den 10 juni och i sommar skriver Johanna vidare på del två i serien.

– Uppföljaren kommer att utspela sig i Grönhögen bland annat, så mycket vet jag. Jag har en grov plan för intrigen och handlingen, sen behöver jag besöka platsen för ”köttet” och detaljerna och få till miljön, det ser jag fram emot.

4 bilder
Boktitlat
Boktitlat
Boktitlat
Boktitlat

Johannas tips för sommarläsning!

• David Ärlemalm, Lite död runt ögonen

Det här är en otroligt fin berättelse om Arto som blir ansvarig för dottern Bodil när hennes mamma dör av en överdos. Han lämnar missbruket och kämpar för att ordna tillvaron. Men det känns som om Arto vill mer än han förmår. Det jag gillar i den här boken är hur nära man får komma karaktärerna. Det är ett jobbigt ämne, men det blir ändå inte för tungt.

• Caroline Eriksson, Kom i min famn

Psykologisk spänning läser jag mycket just nu och Caroline Eriksson är väldigt bra på det. Kom i min famn är första delen om samtalsterapeuten Simone Boman. Genom jobbet träffar hon Thomas, som hamnat i kris efter att en främling kontaktat honom och hotat att avslöja allt. Med honom börjar gränserna suddas ut. Det är mörkt och välskrivet, och spänningen kommer liksom krypande och stegras sakta.

• Arne Dahl, Friheten

Jag får ofta frågan om deckarförebilder, och jag har SÅ många. Men Arne Dahl är en som jag brukar lyfta fram. Jag tycker att han har allt: bra språk, bra intriger, bra karaktärer. Friheten är fjärde delen i serien om Sam Berger och Molly Blom, och den har lite lösare ramar än hans tidigare serier om A-gruppen och Opcop-gruppen. Mer thriller än polisroman.

• Johanna Schreiber, Tolv veckor med dig

Den här ligger på min att läsa lista för sommaren. Boken inleds med ett bröllop på Öland. Varken Linnéa eller Jacob vill egentligen gå, men kvällen slutar med att de har sex. Linnea upptäcker att hon är gravid och de bestämmer sig för att testa att leva ihop. Feelgood är en genre jag sällan läser, men jag gillade hennes förra bok ”Det bästa som har hänt mig” som handlar om att det inte alltid är så lätt att bli mamma.

Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.