Nedskräpning en fråga som rör alla

Med nya kampanjen ”Håll Kalmar Rent” vill Kalmar kommun uppmuntra invånarna och besökare att motverka nedskräpning. På stadens brunnslock finns till exempel en tydlig påminnelse som ska öka vår medvetenhet redan innan fimpar och annat skräp når backen.
Publicerad 12 maj 2020
Håll Kalmar Rent
Håll Kalmar RentFoto: Jessica Johansson

Kalmar kommun har under flera år gjort satsningar för en bättre miljö och mindre nedskräpning, men nu tar man ett samlat tag kring frågan från alla instanser, genom projektet ”Håll Kalmar rent” som riktar sig till alla invånare och besökare i kommunen.

– Miljö och nedskräpning är en fråga som rör så många inblandade. Det är dels en fråga om att vara attraktiv som stad och kommun, dels en trygghetsfråga, vi vet att man känner sig otrygg i skräpiga miljöer och vi vet också att om det börjar bli skräpigt på ett ställe så är det lätt att det eskalerar snabbt, förklarar Sara Gripstrand,

”Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Tillsammans kan vi få en ren och trygg kommun genom att slänga skräpet i närmaste papperskorg. Om du inte hittar en papperskorg - ta med skräpet hem.” skriver Kalmar kommun på sin hemsida.

– Det är viktigt för invånarna att tänka på är att det kostar ganska mycket när vi måste plocka upp allt skräp. Om vi hjälps åt att inte skräpa ner, så kan vi göra mycket mer roliga och bra saker för de pengarna, än att gå och städa, förklarar Sara Gripstrand vidare.

Nedskräpning är också en fråga för vår miljö.

– Vi vill bli ett cirkulärt samhälle där vi helst inte har något skräp alls. Skräp är en råvara, men för att vi ska kunna ta hand om det på rätt sätt, måste det hamna på rätt plats, i återvinningen. Vi vill absolut inte heller ha det i naturen och definitivt inte i havet eftersom plast lever tusentals år i vattenmiljöer.

Anmäl skräp vid vattnet i strandstädarkartan

På Kalmar kommuns hemsida finns nu en e-tjänst där du som invånare kan rapportera in skräp som du antingen har hittat och tagit hand om själv, har städat ihop men behöver hjälp att hämta eller där kommunen behöver ta sig till platsen för att städa.

Dessutom har kommunen gjort skräpmätningar längs spåret på Svinö i Kalmar. Mätningen görs på en bestämd sträcka av spåret som är cirka 1200 meter lång och mätningen görs första veckan i månaden.

Genomförda mätningar 2020

April: 280 gram fimpar = 700 fimpar

Maj: 128 gram fimpar = 320 fimpar

Antalet fimpar har uppskattats genom att vi vägde 100 fimpar. Dessa vägde tillsammans 40 gram. En genomsnittlig fimp väger alltså 0,4 gram.

Brunnslock
Brunnslock
Sara JonassonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.