Hem & Trädgård med Therése

Nu är odlingssäsongen här

Nu har odlingssäsongen dragit igång hos oss. Det har kliat länge i fingrarna och jag tror definitivt att det milda vädret har bidragit en hel del. Att planera sommarens skördar är halva nöjet och vi har redan bestämt oss för att vi ska ha fler dahlior, mer purjolök och en stor önskan är att kunna plocka in fler sommarblommor. Här får ni mina tips om hur och vilka fröer som det är dags att förså redan nu i februari.
Publicerad 9 februari 2020

Odla hemma

Trots att vi bara är inne i februari är det en hel del frön som ni kan förså inomhus redan nu. Genom att så frön inomhus tidigt på våren ger vi sådden en tjuvstart. När risken för frost är förbi kan de försådda plantorna sättas ut. En del växter behöver också längre tid än vår korta sommarperiod för att ge blommor och skörd. Odlingssäsongen har helt enkelt börjat.

Tillsammans med er ska jag testa att så mina fröer på två olika vis. Ett gäng fröer kommer att få växa i drivhus och med växtbelysning. Ett annat gäng kommer få tillgång till dagens solljus och täckas med plast. När det är dags att omskola dem kommer Ni att få vara med och jämföra hur det har gått för mina plantor.

Dessa frön ska förhoppningsvis bli härliga kronärtskockor till sommaren. Var noga med att fukta jorden innan du lägger ner fröerna. Andra frön som behöver lång utvecklingstid är paprika, chili, purjolök, jätteverbena och pensér.
Dessa frön ska förhoppningsvis bli härliga kronärtskockor till sommaren. Var noga med att fukta jorden innan du lägger ner fröerna. Andra frön som behöver lång utvecklingstid är paprika, chili, purjolök, jätteverbena och pensér.Foto: Therése Eriksson

För att lyckas med förkultivering:

• Tänk på att använda såjord. Såjorden är näringsfattig och speciellt anpassad för små frön att börja gro.

• Följ anvisningarna på fröpåsarna. Där står det när, var och hur fröna ska sås.

• Jorden ska hållas fuktig. Men tänk på att inte vattna för mycket så fröerna drunknar. Ett tips är att vattna plantorna underifrån, ex hälla vatten på fatet eller brickan de står på.

• Att använda drivhus gör det lättare att odla. Har du inte tillgång till ett kan du täcka sådden med plast.

• Tillräckligt med ljus är ett måste när fröet ska börja gro. För att få livskraftiga plantor i jan-mars behöver växterna 12-14 timmars ljus per dag. En växtbelysning gör att plantorna växer långsammare och bli stadiga. Den växtbelysning jag använder kommer från Blomsterlandet i Kalmar.

• När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2-4 bladpar, utöver de första små hjärtbladen, så ska plantan flyttas över till en lite större kruka. Det är denna flytt från en mindre kruka till en större som kallas omskolning. Sätt en planta i varje kruka även om de stått flera tillsammans i såkrukan.

Ett riktigt bra tips är att så i askar som du köpt vindruvor i. Dessa askar blir som små drivhus. Perfekta till bredsådd, var noga med avståndet mellan fröerna.
Ett riktigt bra tips är att så i askar som du köpt vindruvor i. Dessa askar blir som små drivhus. Perfekta till bredsådd, var noga med avståndet mellan fröerna.
Här ser ni minidrivhuset och växtbelysningen som båda kommer från Blomsterlandet i Kalmar. Drivhuset är självbevattnande där du fyller upp vatten i botten och även blöter ner mattan krukorna står på.
Här ser ni minidrivhuset och växtbelysningen som båda kommer från Blomsterlandet i Kalmar. Drivhuset är självbevattnande där du fyller upp vatten i botten och även blöter ner mattan krukorna står på.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Therése Eriksson
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.